FOTO & VIDEO: Edith i Thea – Ljubav koja je pobijedila

Edith-Windsor-Thea-SpyerPiše: Bojana Vasić

Edith Windsor i Thea Spyer su bile u vezi 40 godina prije nego što su se vjenčale. Živjele su u SAD-u, a vjenčale su se u Kanadi 2007. godine. Thea je zaprosila Edith 40 godina prije vjenčanja, u vrijeme kada su istospolne veze bile tabu. Edith je za Huffington Post ispričala kako se to desilo: “Vozili smo se u Hamptons i počela je razgovarati sa mnom: ‘Šta bi ti uradila da se zaručiš?’, i ja sam rekla: “Pa, ne mogu nositi prsten, jer onda bi svi trebali da znaju ko je on i željet će da znaju kada će ga upoznati.” Kada smo stigle na odredište, ona je kleknula na koljena i rekla: ‘Edie Windsor, hoćeš li se udati za mene?’ Umjesto prstena imala je okrugli broš sa dijamantima i rekla sam: ‘Da, da, da!’ Bila je bijesna jer nisam pustila da završi rečenicu kada sam rekla: ‘Da, da, da.'“

Thea je bila doktorica kliničke psihologije, a Edith je magistrirala matematiku i obje su imale uspješne karijere. Uživale su u izlascima, plesu i putovanjima, i djelovalo je kao da život u “ormaru” nema utjecaja na njih. O njima je snimljen i dokumentarni film Edie i Thea: Veoma duge zaruke (Edie & Thea: A Very Long Engagement).

Dvije godine poslije dugo čekanog vjenčanja Thea, koja je imala multiplu sklerozu, umrla je i svoju imovinu ostavila Edith, od koje je vlada tražila da plati porez u vrijednosti 363.000 dolara. Osoba koja nasljeđuje imovinu od preminulog supružnika_ce osolobođena je plaćanja poreza, međutim Edith se nije mogla pozvati na ovu odredbu zbog zakona DOMA.

Zakon iz 1996. godine, poznat pod skraćenicom DOMA (Defense of Marriage Act) onemogućavao je istospolnim parovima koji su zakonski vjenčani u drugim državama određene beneficije na federalnom nivou koje su uživali heteroseksualni bračni parovi.
Za Guardian Edith je izjavila: “U jeku moje tuge sam shvatila da nas federalna vlada tretira kao strance, i traži plaćanje ogromnog poreza na nekretnine. A to je značilo prodaju mnogo stvari, što nije bilo jednostavno. Živim sa fiksnim doprinosom, i to nije bilo nimalo lako.”

Edith, međutim, nije mirno prihvatila i trpila nepravdu. Podnijela je tužbu protiv savezne vlade, i u junu 2013. godine Vrhovni sud SAD-a presudio je u njenu korist. Istovremeno je i DOMA zakon proglašen neustavnim zbog kršenja prava koja su zagarantovana Petim amandmanom. Sud je naložio da se Edith isplati čitav iznos novca koji je uplatila za porez, plus kamate.

Edith se nadala da će svaki gay Amerikanac/ka imati korist od ove odluke i u razgovoru za Time magazin je rekla da ne bi podnijela da kaže: “Ja sam dobila svoj novac nazad, a vi ništa.” Ona je to radila za sve. Upravo svojom borbom da joj se pravno priznaju brak i veza sa Theaom, a samim time i beneficije koje uživaju heteroseksualni brakovi, Edith je postala simbol za bračnu ravnopravnost.

Njena pobjeda je jedna od najznačajnijih pobjeda u borbi za bračnu ravnopravnost. Imenovana je jednom od osoba godine Time magazina za 2013, i bila je na trećem mjestu, odmah iza pape Francisa i Edwarda Snowdena. U njenu čast zamjenik foto urednika Timea je napravio fotomontažu koristeći slike nastale za vrijeme ljubavne priče koja je trajala više od 40 godina.

Više fotografija Edith i Theae pogledajte u fotogaleriji!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!