Otvoren poziv za učešće u školi za studente/ice novinarstva i komunikologije i mlade novinarke/e

13. 02. 2015

FINAL_logo_LGBT skola_DRUGI TEKSTSarajevski otvoreni centar poziva sve studentice i studente novinarstva i komunikologije, kao i mlade novinarke i novinare iz BiH, koji/e su završili studij u zadnje tri godine, da se prijave na školu “Odgovorno novinarstvo: LGBT osobe i mediji”, koja će biti održana od 13. do 15. marta 2015. godine u Sarajevu.

Škola ima za cilj afirmaciju prava LGBT osoba i senzibilizaciju javnosti kroz odgovorno novinarstvo mladih ali i budućih novinara/ki, uz njihovo aktivno učešće tokom trajanja škole. Izvještavanje o pravima manjina, kao i o pravima LGBT osoba, na profesionalan i etički način značajna je tema, jer mediji predstavljaju moćan instrument kojim se može vršiti uticaj na stavove i ponašanje građanki/a. Kako se obrazovne institucije samo djelimično dotiču ove teme, neophodno je da se kroz vannastavnu edukaciju buduće novinarke/i edukuju o ovoj temi.

Učesnice/i će imati priliku da se upoznaju sa terminologijom vezanom za prava LGBT osoba, uče o stereotipima i predrasudama kroz različite vježbe, saznaju kakav se jezik koristi u medijima kada je u pitanju izvještavanje o LGBT temama, te koji su to dominantni obrasci predstavljanja LGBT osoba. Imat će priliku da dobiju informaciju zašto je bitno pisati o LGBT temama, te koja je odgovornost medija za kreiranje javnog diskursa o LGBT osobama.

Budući da mediji najviše prostora posvećuju izvještavanju o paradi ponosa, učesnice/i će imati priliku da prisustvuju predavanju o tome da li je parada ponosa provokacija ili politički čin, te šta ona predstavlja za LGBT osobe, društvo i državu. Budući da živimo u doba novih medija na školi će biti govora i o radu na jednom LGBT portalu – CroL.hr.

Nakon završetka, kao obavezni dio škole, učesnice/i će imati obavezu da urade novinarski tekst na temu prava i života LGBT osoba iz BiH, te imati priliku da objave isti na portalu Lgbt.ba.

Organizatori preuzimaju troškove smještaja i ishrane, a putni troškovi za učesnice/ke iz drugih gradova će biti refundirani nakon završetka škole.

Rok za prijavu na školu je 1. mart 2015. godine.

Svi zainteresovani za učešće na školi moraju popuniti formular u prilogu (Formular-za-skolu-o-pravima-LGBT-osoba) i napisati motivacijsko pismo (do jedne A4 stranice u wordu, 1.5 prored) koje treba da sadrži informaciju o razlogu prijave na školu, da li ste se do sada susretale/i sa temama vezanim za LGBT osobe i šta za vas predstavlja profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT temama u bh. medijima.

O rezultatima konkursa prijavljeni/e će biti obaviješteni/e najkasnije do 5. marta 2015.

Formular i motivacijsko pismo, kao i sva dodatna pitanja, šaljite putem maila na: [email protected].

Školu organizujemo u sklopu MATRA programa Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Izvor: Soc.ba

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!