Otvoreno pismo životnih partnera: Stigmatizirali ste dugine obitelji u Hrvatskoj i narugali se stručnjacima

Ivo Šegota (lijevo) i Mladen Kožić (desno)

Izvor: Crol.hr
Foto: Privatna arhiva

Ivo Šegota i Mladen Kožić jedan su od parova koji su se prijavili za udomljavanje djece no odbijeni su jer su u životnom partnerstvu. Njihovu priču znaju gotovo svi koji su proteklih dana pratili vijesti jer su o tome govorili za brojne medije, no unatoč tome, u petak su saborski zastupnici izglasali Zakon o udomiteljstvu, a iz njega su isključili istospolne parove.

Ivo i Mladen tim su povodom napisali otvoreno pismo ministrici Nadi Murganić, premijeru Andreju Plenkoviću i Saboru, koje prenosimo u cijelosti:

Poštovana ministrice Murganić, poštovani premijeru Plenkoviću, poštovani Sabor RH,

Zahvaljujemo vam što ste posljednjih mjeseci temu udomiteljstva i djece bez prikladne roditeljske skrbi doveli u središte javnog interesa. Svi ćemo se složiti da se snaga društva mjeri odnosom prema najslabijima, a to su u ovom slučaju djeca.

Zajedno s udomiteljskom zajednicom i strukom, radujemo se jučerašnjem donošenju Zakona o udomiteljstvu te vam zahvaljujemo što ste prepoznali važnost donošenja novog Zakona.

“Vaši strahovi nemaju uporište niti u znanstvenim činjenicama, niti u svakodnevnom životu”

Međutim, istim tim zakonom kojim ste mnogima donijeli radost, drugima ste uzeli nadu. Odbijajući uvrstiti obiteljske zajednice životnih partnera u zakon, strahujući od potencijalne dodatne stigmatizacije djece, upravo ste vi stigmu dodatno učvrstili i dali joj pravni okvir. Proglašavajući obiteljsku zajednicu životnih partnera neželjenom udomiteljskom obitelji, ne samo da ste onemogućili djeci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalificiranih udomitelja, nego ste stigmatizirali sve postojeće dugine obitelji u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj već žive brojne dugine obitelji od kojih mnoge s djecom. Vašim izjavama tijekom javne i saborske rasprave posljednjih mjeseci u kojima ste opetovano ponavljali kako će djeca u duginim obiteljima patiti zbog tradicionalne okoline nanijeli ste veliku štetu djeci u našim obiteljima. Takav stav temeljite na vlastitim strahovima i to je posve razumljivo. Ali neprihvatljivo. Vi ste na poziciji koja zahtijeva odgovornost, a temeljiti stav na vlastitim strahovima i projicirati svoj strah u javne politike je u najmanju ruku neodgovorno.

Vaši strahovi nemaju uporište niti u znanstvenim činjenicama, niti u svakodnevnom životu. Pitajte naše obitelji, pitajte našu djecu, pitajte naše znanstvenike i stručnjake. Vi ste ozakonili vaše strahove, ozakonili ste antiznanstvene stavove narugavši se stručnjacima koji su javno branili znanstvene nalaze iz 19 tisuća znanstvenih publikacija koje potvrđuju kako je dobrobit djeteta u duginim obiteljima usporediva s dobrobiti djeteta u dominantom tipu obitelji. Vjerujem da vam to nije bio cilj, ali vi ste posljedično ozakonili stigmatizaciju djece u duginim obiteljima.

Privatizirani privilegij koji pripada samo onima koje vi označite prikladnim

Pritom ste stigmatizirali majke i očeve svih nas u životnom partnerstvu. Kako da objasnimo našim majkama da ste njihovu djecu označili kao osobe koje nisu sposobne pružiti socijalnu skrb, koje nisu sposobne brinuti o drugom čovjeku, djetetu, srodniku ili starijoj osobi? Istovremeno, stručni tim Centra za socijalnu skrb procijenio je našu obitelj poželjnim kandidatom za udomiteljsku obitelj. Vi, naši saborski zastupnici i naši ministri, odlučili ste zanijekati mišljenje struke, narugavši se našim majkama i očevima, strahom ste ispunili javni prostor i strah ste ozakonili. Život vođen strahom, kao i zakon temeljen na strahu, ne pruža mogućnost osobnog niti društvenog rasta. To je život preživljavanja koji ne nudi nadu. A vi ste svjesno preuzeli ulogu onih koji ne nude nadu svima koji se ne uklapaju u vaš svijet.

Vi imate odgovornost skrbiti o svim obiteljima u Hrvatskoj uključujući jednoroditeljske, udomiteljske, posvojiteljske, dugine itd. Vi ste i naši saborski zastupnici, naši ministri, Ministarstvo obitelji je i naše ministarstvo. Prema istraživanju GfK iz 2016. obitelj je vrijednost br.1 u Hrvatskoj. Kako je moguće da vrijednost koju svi dijelimo biva privatizirani privilegij koji pripada samo onima koje vi označite prikladnima, kako je moguće da ozakonite isključivanje jedne obiteljske zajednice iz niza zakona? Vrijeme je da prestanete biti predstavnici samo jedne vrste obitelji i da preuzmete odgovornost za sve obitelji. Hrvatska treba biti zemlja koja poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.

S poštovanjem i s nadom,
Mladen Kožić i Ivo Šegota, obitelj koja želi biti udomiteljska

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!