Plakat za gej bar u Kazahstanu uzburkao javnost

28. 08. 2014

timthumbPlakat gej bara u Kazahstanu osvojio je nagradu za reklamnu kampanju unatoč kontroverzi, javlja Gaystarnews.

Plakat za kazahstanski gej bar osvojio je brončanu medalju na regionalnom natjecanju reklamnih kapanja iako je izazvao buru u javnosti jer prikazuje ruskog pjesnika Alexandera Puškina i kazahstanskog kompozitora Kurmangazy Sagyrbayulyja kako se ljube.

Plakat za gej bar Studio 69 predmet je rasprava u Kazahstanu iako je homoseksualnost legalna od 1998. godine. Dizajniran je od strane dizajnerske tvrtke Havas Worldwide Kazahstan i postavljen na lokaciji kluba u Almatyju, najvećem gradu Kazahstana.

Kazahstanski Regionalni ured unutarnjih poslova je prihvatio žalbe na kampanju unatoč tome što je plakat osvojio brončanu medalju na festivalu Red Jolbors i to u kategoriji uličnog reklamiranja.

Međutim, jedan od dizajnera na kampanji je cijelu priču stavio online kako bi odbranio plakat.

Valery Volodin, poznati copywriter, na Facebooku je napisao: “Čudno je da neki ljudi misle da postoje zabranjene teme u svijetu reklamnih kampanja. Ovaj rad može samo izazvati ponos u onome ko ga je napravio. Prvenstveno jer prenosi svoju poruku, ali i adresu mjesta kojeg reklamira. Nadalje, to je jedan veoma hrabar rad koji je, pošto reklamira gej pokret koji tradicionalno živi na rubu, još više tačan i opravdan. Komisija festivala Red Jolborsa je dodijelila plakatu brončanu medalju onda i ko smo mi da sudimo suce. Fanatizme – nestani!”

Reklamna kampanja bi bila ilegalna u susjednoj Rusiji koja vrši sve veći pritisak na kazahstansku vladu da uvede zakone koji bi zabranili ‘homoseksualnu propagandu’.

Izvor: Queer.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!