Podijeli svoje iskustvo i učestvuj u kampanji za Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije

11. 05. 2020
17. maja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Datum je odabran u spomen na odluku Svjetske zdravstvene organizacije iz 1990. godine da homoseksualnost ukloni sa liste mentalnih poremećaja.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je ‘’Breaking the silence (Prekinimo tišinu)’’ i na ovaj dan skreće se pažnja donosiocima odluka, medijima, javnosti, korporacijama, vođama javnog mnjenja, lokalnim vlastima itd. na alarmantnu situaciju s kojom se suočavaju osobe različite seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izraza i spolnih karakteristika.

Pozivamo vas da zajedno razbijemo tišinu i podijelimo lična iskustva s homofobijom, bifobijom i transfobijom. Bili LGBTIQ osoba ili ne, snimite video u trajanju do 1 minute, u kojem ćete ispričati svoje iskustvo kada ste doživjeli nasilje, diskriminaciju, dobacivanje, odbacivanje ili ponižavanje samo zbog toga što ste LGBTIQ osoba ili je neko pretpostavio da jeste. Pokažimo da je homofobija širi društveni problem, te da je mnogima od nas ona svakodnevnica.

Svoje videe, koji će biti u horizontalnoj formi, šaljite do 15. maja na [email protected].

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!