Pogledajte program festivala queer umjetnosti Kvirhana u Sarajevu

17. 06. 2021
Novi festival queer umjetnosti Kvirhana održat će se u Sarajevu od 25. do 27. juna u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, a onda i u Tuzli 2. i 3. jula. Tema festivala je porodica i važnost njene podrške za LGBTIQ osobe, ali i činjenica da mnoge LGBTIQ osobe šdrugu porodicu pronađu u LGBTIQ zajednici.

Otvorenje festivala bit će u bašti Zemaljskog muzeja od 17.30, a program će otvoriti film ”Ja bi’ da to imam doma” koji su režirali Ana Opalić i Noah Kraljević. Nakon toga planiran je koktel i patry uz DJ YNGOD, a od 21.30 nastupit će mlada trap-rap muzičarka Muha.

Drugi i treći dan festival se seli u Džipsi-Džipsi. U subotu u 13 sati program će početi izložbom Benjamina Strike ”Volim te bez ali”, a nastaviti panel diskusijom ”Ljubav tebi, meni i nama” koju će moderirati Delila Hasanbegović-Vukas. Nakon toga, tri sata su rezervisana za dva filma: ”Transformistas” i ”Transkids”.

Snimljen u tajnosti bez dozvole kubanske vlade, ”Transformistas”, intimno epski dokumentarac prebacuje se između prošlosti i sadašnjosti, suprotstavljajući borbe s kojima su se suočavale različite generacije LGBTIQ osoba na Kubi. Transformistas bilježi dirljivu priču o žrtvi, prijateljstvu i moći umjetnosti da transformira naš život.

Drugi film predstavlja četiri godine intimnog i sirovog dokumentiranja koje daju emotivnu i dramatičnu sliku u čijem su središtu temeljna pitanja: šta znači rođenje u tijelu koje je neusklađeno s vašim rodom? Kako bismo kao roditelji reagovali kad bi se ispostavilo da je dijete koje smo odgojili drugačija osoba od one za koju smo mislili da jeste? I je li naša ljubav prema našoj djeci zaista bezuvjetna?

Noćni program otvorit će kolektiv drag umjetnica_ka Dragoslavia, a nastaviti DJ Anja The Batman.

Program posljednjeg dana festivala počet će u 11 sati sa Spoken Poetry performansom. Od 12 sati prikazat će se film Ade Hasanovića ”Nek’ je što šarenije” o prvoj bh. povorci ponosa, a zatim film ”Uferfrauen” koji prikazuje šest protagonista koji su živjeli u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici. Žene dijele svoje priče o svom svakodnevnom životu, svojoj borbi za samoodređenje, svojoj prvoj ljubavi, nekonvencionalnim načinima izgradnje porodice kao i borbama sa SED-om i zakonom.

Od 15 sati Darko Pandurević moderirat će panel diskusiju ”Koraci do slobode ljubavi” o istospolnim partnerstvima. Nakon toga, ekipa iz Tuzlanskog otvorenog centra promovisat će knjigu “Pričam ti u duginim bojama: Životne priče queer osoba” a promociju će moderirati Dina Bajraktarević.

Kvirhana će biti zatvorena What's Cooking radionicom i svirkom Esme Numanović.

Cijeli program možete pogledati ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!