Potresna serija fotografija istražuje homoseksualnost u Indiji

01. 08. 2017

Prevela: Dženana Saldić
Izvor: truththeory.com

Već decenijama pojedinci/ke u Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Američkim Državama se “autuju” članovima porodice i suočavaju se sa posljedicama poput ismijavanja i/ili odbacivanja. No, ako se neka osoba u Indiji autuje porodici, vjerovatno će se suočiti sa mnogo težim sankcijama. To je zbog toga što je u Indiji seks između dvije osobe istog spola ilegalan. Istospolnim parovima nije dozvoljen brak, kao ni civilno partnerstvo. Iako Indija priznaje Hijru kao treći spol, tema homoseksualnosti se generalno smatra tabuom.

Dio člana 377 indijskog krivičnog zakona navodi: “Ko god dobrovoljno stupi u protivprirodni seksualni odnos sa muškarcem, ženom ili životinjom, kažnjava se doživotnim zatvorom, ili zatvorom u trajanju do deset godina, a također će biti i novčano kažnjen.”

Ova teška realnost predmet je istraživanja serije fotografija koja nosi naziv Coming out. Autor je Arjun Kamath, a serija fotografija prati dvije žene koje svijetu otkrivaju svoja ljubavna interesovanja. Daleko od bajkovitosti i sretnog završetka, fotografije otkrivaju kakav je izazov biti homoseksualna osoba u Indiji i podiže svijest o opasnostima sa kojima se istospolni parovi suočavaju u zemlji.

Seriju fotografija i priču koja ih prati pogledajte ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!