Predrag Azdejković: Merlinka festival je postao institucija

27. 01. 2014

250px-PredragAzdejkovicU periodu od 31. januara do 02. februara 2014. godine, Sarajevski otvoreni centar organizuje Festival Merlinka. Međunarodni festival queer filma Merlinka se već pet godina zaredom organizuje u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans* tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

Povodom drugog gostovanja u Sarajevu razgovaramo sa Predragom Azdejković, direktorom Festivala i predsjednikom Gej lezbejskog info centra.

Lgbt-prava.ba: Krajem 2013. godine je održan peti po redu festival Merlinka. Možeš li napraviti paralelu između prvog i petog ? Šta se promijenilo u ovih pet godina?

Predrag Azdejković: Prvi Merlinka festival je dva puta odlagan, nailazio na mnoge poteškoće i miniranja od same aktivističke LGBT zajednice, prikazano je svega 10 filmova i ukupni budžet bio je nekoliko stotina evra, ali je taj prvi festival napravio ogroman uspeh i otvorio vrata za razvoj queer kulturne scene u Srbiji. Taj prvi festival je dobio Kristalnu nagradu za jedan od najboljih projekata namenjen mladima. Danas, Merlinka festival je postao institucija, prepoznatljiva u zemlji, regionu i svetu, koja ima veliku podršku državnih i gradskih institucija. Naravno promena se ogleda i u broju gledalaca, broju i kvalitetu filmova, kao i budžetu.

Lgbt-prava.ba: Zbog čega si prije pet godina festival nazvao baš po Vjeranu Miladinoviću Merlinki?

Predrag Azdejković: Imam stav da treba da slavimo i ne zaboravljamo ljude koji su za života učinili neke važne i vidljive stvari za LGBT zajednicu. Tako ja maštam o Fondaciji Dejan Nebrigić… Merlinka već ima festival… Ne smemo ih zaboraviti i od njih trebamo praviti legende, svece LGBT zajednice, jer nam je to potrebno.

Lgbt-prava.ba: Prošle godine festival Merlinka je prvi put izašao iz Beograda i gostovao u Sarajevu. Ove godine gostuje i u Sarajevu i u Podgorici. Imate li najava da će naredne godine biti u još nekom gradu u regiji?

Predrag Azdejković: Bilo je indicija da će Merlinka možda gostovati i u Splitu, što bi bilo odlično, ali naš prioritet jeste da Merlinka festival pre svega proširimo na Novi Sad i Niš.

Lgbt-prava.ba: Koliko je zadržan prvobitni koncept festivala? Po čemu se festivali u drugim gradovima razlikuju od beogradskog?

Predrag Azdejković: Prvobitni koncept je u najvećem delu zadržan, ali su neke sitnice dodavane i menjane. Festival i dalje traje pet dana, prikazuje, kratke, igrane i dokumentarne filmove, ali smo se više fokusirali na kratke queer filmove. Uveli smo konkurs za plakat kojim motivišemo dizajnere profesionalce i amatere da razmišljaju o queer temama i jako smo zadovoljni kako to funkcioniše, uveli smo Merlinka zidni kalendar koji čine 12 najboljih radova sa tog festivala… Za 2014. godinu planiramo još neka tehnička poboljšanja i planiramo da napravimo paket umetnosti, kulture i zabave i da to ponudimo kao turistički proizvod regionu i Evropi.

Lgbt-prava.ba: Krajem januara u Beogradu će premijerno biti prikazana predstava Merlinkina ispovijest. Možeš li nam reći nešto više o predstavi?

Predrag Azdejković: Predstava je rađena po tekstu Miladina Ševarlića po motivima autobiografije Vjerana Miladinovića Merlinke. Predstavu režira Stevan Bodroža, a Merlinku igraju Čarni Đerić i Aleksandar Trmčić. Predstava je jako emotivna i potresna i nadam se da ćemo s njom gostovati i u Sarajevu.

Razgovarala Lejla Huremović

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!