Preminuo pjevač George Michael

26. 12. 2016

Izvor: Buzfeed
Foto: Francois Mori / AP
Prevela: Redakcija

Britanski pjevač George Michael, koji je postao poznat 80-tih godina kao dio pop dua Wham! prije nego što je lansirao vlastitu solo karijeru, preminuo je u nedjelju, na dan Božića, u 53. godini života.

“S velikom tugom potvrđujemo da je naš voljeni sin, brat i prijatelj George mirno preminuo u svom domu tokom Božića”, rekao je njegov publicist u izjavi za BuzzFeed News. “Porodica traži da se njihova privatnost poštuje u ovom teškom i emotivnom periodu. Neće biti daljih komentara.”

Policija i hitna pomoć došla je na posjed u Oxfordshireu, za koji se vjeruje da pripada pjevaču, izvijestio je BBC, ali izjavljeno je da nije bilo nikakvih sumnjivih okolnosti. Michaelov menadžer, Michael Lippman, izjavio je za AP da je uzrok smrti bio srčani udar.

Odišući seksipilom i karizmatičnošću, Michaelova muzička karijera trajala je dekadama te ustoličila njegov status pop ikone i jednog od najutjecajnijih i najpoznatijih gej muzičara na čitavom svijetu.

Rođen pod imenom Georgios Kyriacos Panayiotou, George Michael je osnovao Wham! sa Andrewem Ridgeleyem in 1981. godine, a bend je poznat po veselim pjesmama poput Wake Me Up Before You Go-Go i Freedom. Whamovi albumi su bili prvi na muzičkim top listama u SAD-u i u Velikoj Britaniji, te su prodani u više od 25 miliona primjeraka. Kao bend koji je savršeno utjelovljavao dekadu 80-tih, Wham! je 1985. bio prvi zapadnjački bend koji je nastupao u Kini, što je privuklo međunarodnu medijsku pažnju.

Godinu dana kasnije, Wham! se raspao, a Michael je lansirao vlastitu solo karijeru. Prvi solo album Faith je izdao 1987. godine, dok je istoimena pjesma postala jedna od njegovih najpopularnijih ikad. Poderane farmerke, kožna jakna i avijatičarske sunčane naočale iz videa postale su njegov zaštitni znak, dok je sugestivno plesao ispred kamere. Album je prodan u više od 25 miliona primjeraka širom svijeta, a pjesme s albuma su četiri puta bile prve na top listi singlova u SAD-u: Faith, Father Figure, One More Try i Monkey. Album je također osvojio i nagradu Grammy za Album godine, kao i tri American Music Awards nagrade.

Nastavio je s radom u 90-tim godinama, te izdao albume Listen Without Prejudice Vol. 1, Five Live, Older i Songs from the Last Century, koji su redom sadržavali pjesme koje su dospijevale u vrhove top lista.

Njegov coming out desio se 1998. godine nakon što je u Los Angelesu uhapšen za nepristojno ponašanje u javnom toaletu. Kasnije te godine se na svoje hapšenje osvrnuo u videu za pjesmu Outside, obučen kao policajac koji pleše u javnom toaletu.

“Sve dok me nisu uhapsili, potpuno sam naivno shvatao homofobiju”, rekao je Michael u intervjuu iz 2009. godine. “Nema sumnje da bi mi zaista naškodilo da sam se ranije autovao. Nisam ni shvatao koliko sam štitio vlastitu karijeru.”

U 2000-tim godinama Michael se nekoliko puta sudario sa zakonom – za posjedovanje droge uhapšen je 2006, te ponovo 2007. i 2008. godine. Godine 2010. proveo je osam sedmica u zatvoru nakon što se autom zabio u prodavnicu blizu svoje kuće.

U posljednjim godinama svog života sve se manje pojavljivao u javnosti nakon što ga je opasna upala pluća skoro ubila 2011. godine. Izveo je pjesmu Freedom ‘90 tokom ceremonije zatvaranja Olimpijade u Londonu 2012. godine, a svoj posljednji album, Symphonica, izdao je 2014. godine.

“U dubokom sam šoku”, napisao je Elton John u vezi Michaelove smrti. “Izgubio sam voljenog prijatelja – najljubazniju, velikodušnu dušu i fantastičnog umjetnika.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!