Filmski LGBT klasici koje vrijedi pogledati

27. 12. 2016

Piše: Selma Kešetović

Ako ste planirali/e proslaviti Novu godinu sami/e pod dekicom ili sa svojim/om dragim/om, i u potrazi ste za dobrim filmovima, napravili/e smo za vas listu klasičnih LGBTI filmova koji su dobri koliko i bezvremenski.

Hedwig and the Angry Inch

Svi/e smo rasli/e na konceptu potrage za svojom polovicom: da nismo čitavi/e dok ne nađemo nekoga posebno koji će nas upotpuniti (moram dodati da je ovaj koncept više guran ženi koja se smatrala ionako nepotpunim bićem). Hedwigu je ta potraga još kompliciranija: nakon prilagodbe spola na koju je nagovoren da je uradi zarad američkog državljanstva, događa se greška, i Hedwig ostaje na međi – on nije ni muškarac ni žena, ali jedno je sigurno: on je nevjerovatan muzičar i performer. Njegova potraga za drugom polovinom donosi mu ljubavni odnos sa wannabe dečkom iz predgrađa koji ga umjetnički pokrade i ostvari svjetsku slavu. Film je prožet fantastičnom muzikom i završava se katarzičnim finalom kakav samo John Cameron Mitchell može napraviti. Ovo je i njegovo vrlo intimno djelo, budući da je pisao scenarij, režirao i odigrao glavnu ulogu.

A Home at the End of the World

Bobby je iznimno potrebita osoba. Nakon što je svjedočio samoubojstvu svog starijeg brata, prate ga melankolija i smrt, a uz to i veliki strah da ne bude ostavljen. Njegov prijatelj iz djetinjstva, i njegova prva ljubav, poziva ga u veliki grad gdje on hoda od one night standa do one nihgt standa, a Bobby se intimno zbliži sa njegovom prijateljicom. Trojac funkcionira do tačke kada Clare (koju tumači fantanstična Robin Wright) feministički sagleda svoju poziciju unutar tog trojca i odlazi, a Dallas obolijeva od AIDS-a. Nema sumnje da Colin Farrell fantastično iznosi uloge melankoličnih biseksualaca, sjetimo se samo Aleksandra Velikog.


Breakfast on Pluto

Jedan od naseksepilnijih muškaraca na svijetu, Cillian Murphy, poznat je po ulogama Jonathana Cranea u Nolanovoj Batman trilogiji ili po trenutno aktualnoj TV seriji Peaky Blinders, ali u LGBTI zajednici ostat će vječno nježni Patrick zvani Mače. Mače je transrodna osoba koja kreće na životno putovanje u kojem očajnički želi pronaći majku koja ga je ostavila kao dijete. Na tom putu upada u brojne kompleksne situacije, prostituira se, doživljava muško nasilje, ali kraj je ipak topao i katarzičan.

Weekend

Ono što Weekend čini tako odličnim filmom je bespoštedna demistifikacija ljubavnih veza u gay kontekstu. Sve ono što se čini tako nepodnošljivim, a ipak privačnim u stvarnosti: neugodni razgovori i mirisi, brojni nepotrebni nesporazumi, i općenito dva svijeta koja trebaju uplivati jedan u drugog, a zapravo je ogroman jaz između njih, želja da se bude shvaćen i voljen, odbrambeni mehanizmi, strukturalna homofobija svuda oko njih, sve to čini da dvojica ljubavnika naprave nadljudske napore da ostvare dublji i obavezujući odnos.

Ma Vie en Rose

Ludovic je najmlađe dijete prosječne nuklearne obitelji koje bi bilo također sasvim prosječno da nije uvjeren/a da je došlo do ogromne greške – on/a je djevojčica, a svi/e ga/ju percipiraju kao dječaka. Ima i objašnjenje: kada su mu se dodjeljivali kromosomi, njegovo drugo X je slučajno palo u smeće. Njezini roditelji, pak, ne misle da je to simpatično, a film pokazuje i sav pakao transfobije koju društvo uperuje i protiv Ludovic i protiv njezinih roditelja od momenta kada se ona na zabavi pojavila u ružičastoj haljini. Savršeno odrađen film koji se ne bi smio propustiti.

Prayers for Bobby

Jedan od najpopularnijih filmova koji se gledaju u momentu outovanja i koji je napravljen da se premosti jaz između tradicionalnih roditelja i gay sina. Rađen po istinitoj priči majke koja nije mogla prihvatiti sinovljevu homoseksualnost što ga dovelo do suicida, nakon čega ona postaje zagovarateljica gay prava, ostavlja gorak okus u ustima. Lijepo je što se ljudi mogu promijeniti, ali zar je doista za to trebalo žrtvovati nečiji život?


Another Gay Movie

Idealan film za malo humora i razbribrigu, nastao kao odgovor na brojne komedije koje su se bavile životima heteroseksualnih srednjoškolaca/ki. U tom svijetu nije bilo gay muškaraca, ili su se pojavljivali kao predmet ismijavanja i potpuno sporedni likovi. Another Gay Movie nudi alternativni scenarij koji prikazuje samo homoseksualne osobe i njihove ljubavno-seksualne probleme. Tu su dva prijatelja koja su tajno zaljubljena jedan u drugog, femi dečko koji stalno nosi zanimljive autfite, tipični nerd i ostali stereotipi. I fanstastično je zabavan!

Transamerica

Iako transrodne osobe u Americi oštro protestiraju protiv prakse da cis-osobe glume transrodne, nema sumnje da je Felicity Huffman odlično odradila svoj posao u ovoj road trip drami. Bree je transeksualna žena koja upoznaje svog sina koji nema pojma o njezinoj tranziciji nego je uvjeren da je ona kršćanska puritanka koja ga želi vratiti na pravi put (a ne put prostitucije i droge kojim je krenuo) i pomaže joj da ode do svojih roditelja, ne znajući da su to njegovi baka i djed. Nakon prilično razočaravajuće reakcije njezinih roditelja na njezinu tranziciju, Bree ipak pronalazi pravu obitelj sa svojim sinom, tako da se može reći da je ovo ipak jedan katarzičan film.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!