Preporučujemo: LGBT filmovi za ljeto

17. 07. 2016

3D Regenbogen Filmstreifen 1Piše: Redakcija
Foto: holykaw.alltop.com

Vrijeme ljetnih odmora se u novinskim stupcima tradicionalno koristi za preporuke knjiga koje bi se mogle čitati na plaži ili u dokolici. Nema nikakvog razloga da se ista stvar ne bi uradi i sa filmovima bilo kojeg žanra, pa tako i onima uz koje se veže prefiks LGBTIQ. Zato smo odlučili da vidimo šta bi od novijih filmskih naslova vrijedilo pogledati i kojim filmovima bismo mogli dati šansu u toku odmora. U zadnje dvije-tri godine je snimljen veliki broj filmova kojima se zbog različitih razloga daje oznaka LGBTIQ, i zato treba napomenuti da su kriteriji kojima smo se služili u sastavljanju prvenstveno subjektivni. Neki filmovi su nekim gledateljima/icama možda i poznati, a lista je daleko od konačne. Naša selekcija se sastoji od sljedećih šest naslova:

1. Boy Meets Girl (2014) je žanrovski najbliže onom što se kod nas naziva romantična komedija. Glavna protagonistkinja je transrodna žena Ricky koja živi u malom gradu i nada se preseljenju u veći grad i ostvarenju karijere. Pored specifične priče, univerzalnost filma se ogleda u problemima s kojima se danas susreće svaka transrodna žena kada se zaljubi, bez obzira gdje živi. Također, film nam govori o kompleksnosti naših emocija bez obzira na seksualnu orijentaciju koju imamo, te o fluidnosti u koju ona može zapasti, čak i onda kada nam se čini da su stvari jasne. Vrijedi istaknuti da glavna uloga pripada Michelle Hendley koja je transrodna i u stvarnom životu, obzirom na čestu kritiku kako LGBTIQ likove uglavnom tumače glumci/ice heteroseksualne orijentacije.

2. The Way He Looks (2014) je brazilski film koji je nagrađen i na Berlinaleu, a u pitanju je filmsko ostvarenje o odrastanju i adolescenciji. U centru priče je slijepi tinejdžer koji se traži u identitetskom smislu, baš kao što se traže i njegovi vršnjaci koji nemaju taj problem, i pred njim su seksualne i druge dileme. A dinamika njegovog odnosa prema drugima i svijetu je ‘obogaćena’ i njegovom sljepoćom i poteškoćama koje ima zbog nje, što nas kao gledatelje/ice dodatno senzibilizira. Ipak, film prvenstveno vrijedi pogledati zbog odličnog prikaza adolescentskog perioda te mnogih sjajnih i suptilnih detalja koji slikovito predstavljaju probleme i faze s kojima se susrećemo i koje prevazilazimo.


3. Grandma (2015) je film Paula Weitza u kojem veteranka Lily Tomlin glumi lezbejsku pjesnikinju koja nastoji da se snađe u životu nakon smrti dugogodišnje partnerice. U život joj se uplete trudna unuka koja traži njenu pomoć i njih dvije se odluče za ‘putovanje’ na kojem slijede razne peripetije, iako se vremenski sve smješta u trajanje jednog dana. U filmu susrećemo razne živopisne karaktere, a naročito je bitan transgeneracijski momenat i odnos ženskih likova (baka-unuka) i kako se on razvija kako radnja odmiče. Bitne su njihove razlike i sličnosti, pitanja životnog (ne)iskustva, feminizma, godina i mudrosti.

4. I Am Michael (2015) je drama rađena po članku Benoit Denizet-Lewisa iz New York Timesa My Ex-Gay Friend koji je zbog teme i zapleta izazvao mnogo pažnje i u njemu se radnja odvija u suprotnom smjeru. Michael, kojeg tumači James Franco, je gej aktivist koji radi kao urednik gej časopisa i njegova priča ne ide prema autovanju, nego suprotno – ka odricanju od gej prošlosti i raskidanju s gej identitetom. Odlazeći u suprotnu krajnost, Michael postaje svećenik i u filmskom sižeu je to veoma zanimljivo predstavljeno. Film je bitan i u identitetskom smislu i pokazuje koliko strah, želja za pripadanjem i vjerovanjem mogu ‘zbuniti’ i nadjačati prirodu i seksualnu orijentaciju.

5. Do I Sound Gay (2014) je dokumentarac Davida Thorpea, ali se ne bavi toliko ‘teškom temom’ da se ne bi mogao naći na listi ljetnih filmova. Izabrali smo ga jer se bavi tako sveaktuelnom stvari kao što je glas gej muškaraca u svojoj nazalno feminiziranoj varijanti koja se stereotipno i po defaultu izjednačava sa muškarcima homoseksualne orijentacije. Autor se pita zbog čega je to slučaj i sam idući na terapiju glasa da bi ga izmijenio jer smatra da se drugim muškarcima ne sviđa kako zvuči i da zato nema uspjeha na ljubavnom planu. Interesantan je pokušaj dekonstrukcije stereotipa i propitivanja bioloških i kuluroloških uzroka za postojanje ‘gej glasa’, iako se u filmu ne ide u detaljnija naučna objašnjenja.

6. Lilting (2014) je zanimljiv film koji govori o gubitku i suočavanju s njim. Glavni protagonisti su majka i partner preminulog muškarca koji pokušavaju da se pomire s gubitkom i izgrade međusobni odnos koji onemogućavaju netrpeljivost i nerazumijevanje, naročito s majčine strane. Film je značajan jer nam pored te univerzalne ljudske priče o gubitku, problemima koje imaju roditelji i njihova LGBT djeca u međusobnom prihvatanju, govori i o razlikama koje u tim procesima stvaraju kulturalni faktori. Majka koja je porijeklom kambodžanska Kineskinja i sinov partner koji pripada zapadnjačkom miljeu, na iste stvari gledaju na drugačiji način. Zato ovaj film uvodi jednu novu perspektivu i senzibilizira nas za kulturološke razlike i značaj koji one imaju i kad se radi o ultimativnim ljudskim iskustvima.

Nadamo se da će vam se svidjeti barem neki od naših prijedloga i da će vam upotpuniti ljetne odmore. Također, podsjećamo i na neke druge filmove i serije predstavljene na našoj stranici, ako ih niste do sada uspjeli pogledati. Uživajte u gledanju i ljetnom odmoru!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!