Preporučujemo: Najbolji queer horor književni naslovi

21. 03. 2017

Piše: Redakcija

LGBTIQ motivi su danas česti u hororima, a datiraju još iz vremena prije nego što je postojao ovaj termin koji obuhvata ljude različitih seksualnih orijentacija. Termin koji se tada koristio da opiše sadržaje u kojima je glavni lik bio LGBT karakter, ili se radnja bazirala na nekom takvom sadržaju, bio je “queer”. Inače, riječ “queer” se i danas paralelno koristi pri klasificiranju ovih sadržaja, pa ga možemo uzeti kao sinonim i trebamo to imati na umu kada tražimo knjige i filmove ove tematike.

Odlučili smo da se malo zarovimo po književnim riznicama interneta i vidimo koje nam to queer horore preporučuju ljubitelji horor žanra. Uglavnom se radi o knjigama koje još nisu prevedene kod nas, a obzirom na to da LGBT podžanr horora nije atraktivan za prevođenje, sumjamo da će se to brzo desiti. A dok se ne desi, preostaje nam da čitamo knjige na engleskom jeziku.

Black Spirits & White: A Book of Ghost Stories je knjiga objavljena još 1885. godine. Autor je Ralph Adams Cram (1863 – 1942) koji je inače bio arhitekt koji je dizajnirao mnoge zgrade inspirisan gotičkim stilom. Njegovi biografi tvrde da je privatno bio homoseksualne orijentacije i da je svoju homoseksualnost izražavao i kroz svoju arhitekturu. Kako je bio opsjednut duhovima i paranormalnim (kao i mnogi njegovi savremenici), čest motiv njegovih priča bila su dva muškarca u potrazi za duhovima – gdje je do izražaja dolazila i seksualna napetost između njih. Jedna priča govori o dva muškarca koji pješače austrijskim selom i odluče da prenoće u ruševinama jednog zamka…

The Books of Blood, autora Clivea Barkera (1998), predstavlja zbirku priča kojim se označava nastanak žanra modernog queer horora. Iako nije svaka priča u zbirci queer, ipak ih ima dovoljno da bi se LGBTIQ likovi proglasili za normu, a ne za izuzetak. Neki od tih likova su veoma vjerodostojni i vješto karaterizirani u emotivnom smislu. U jednoj priči, na primjer, imamo gay par kojem se dese užasne stvari na mjestu koje su odabrali za odmor. U drugoj imamo muškarca čiji doppelgänger postaje realniji od njega, itd. Najbitnije je da bez obzira na likove različite seksualne orijentacije, priče prije svega uspijevaju da ostanu strašne i napisane sa svim elementima horora.

Drawing Blood (1993) je knjiga Poppy Z. Brite koja se bavi temom ‘uklete kuće’. Fabula joj je u nekom smislu kliše, imamo dječaka kojem u dobi od osam godina otac neobjašnjivo pobije cijelu porodicu, samo njega poštedi iz nekog razloga. Dvadeset godina kasnije, taj dječak, koji je u međuvremenu postao strip autor, vraća se u napuštenu porodičnu kuću da bi se suočio sa tim što se desilo. Međutim, za razliku od drugih priča rađenih u ovom ključu, ovo je queer horor i u priču se upliće i drugi gay lik i između njih se dešava nešto što se u ovim pričama inače ne dešava. Radnja je smještena na američki jug, a glavni likovi se ubrajaju u najbolje predstavljene gay likove u hororima.

Dust of Wonderland (2007) autora Lee Thomasa predstavlja klasičnu priču o duhovima koja ima elemente misterije i psihološkog trilera. Iako se radi o mješavini žanrova, u naraciji je sve to dobro uklopljeno i paranormalna dimenzija odlično ide sa psihološkom dramom. Radnja je smještena u francusku četvrt New Orleansa u koju se glavni protagonist vraća nakon što mu napadnu sina. Upravo se razveo i priznao svoju homoseksualnost, ali mu još predstoji da se suoči sa zlom za koje je mislio da je davno nestalo. Vješto građena napetost i triler vode čitatelja lako do kraja.

Let the Right One In (2008) poznati je roman koji je napisao švedski autor John Ajvide Lindqvist po kojem je rađen istoimeni film koji se smatra jednim od remek-djela horor filmske umjetnosti. Iako je veliki broj ljudi upoznat s filmom, manje ih je čitalo knjigu, a to naročito vrijedi zbog zastupljenosti queer elemenata u tekstu. Oni se tiču Hakana, lika koji se brine za vampiricu, ali i same vampirice, koja je prije nego što je postala to što je danas, bila dječak. U flmu je prikazana više kao djevojčica, dok je u knjizi negdje između rodnih karakterizacija što omogućava veću slobodu interpretacije. Inače, poznavatelji žanra smatraju da se radi o jednom od najstrašnijih queer horora ikad napisanih, a i sam film je među najviše ocijenjenim hororima ikad na IMDB stranici.

Interview with the Vampire autorice Anne Rice horor je klasik napisan još 1976. koji je također poznatiji po svojoj filmskoj verziji sa Tomom Cruiseom i Bradom Pittom. Knjiga obiluje queer elementima koji su neraskidivo vezani sa onim što priču čini hororom. Karakteri su sjajni, ubilački, razvijenog estetskog suda bez ikakve grižnje savjesti, usmjereni samo na sebe i krajnje jedinstveni. Lestat, Claudia, Louis predstavljaju pretače mnogih kasnijih filmskih i književnih queer likova.

The Drowning Girl (2012) autorice Caitlin R. Kiernan je priča o šizofreničarki Imp koja se bori sa sopstvenom iskrivljenom percepcijom svijeta, koji kod nje predstavlja nešto između bajke i horora. Uz pomoć djevojke, trans žene po imenu Abalyn, Imp se bori sa porodičnom historijom mentalne bolesti i samoubistava, istovremeno nastojeći da sopstvene misli pretoči u formu memoara. U knjizi se pojavljuju fantazmagorična bića, a osim teme horora i mentalne bolesti, čitatelji/ce su stalno suočeni/e s pitanjem gdje završava stvarnost, a počinje imaginacija i da li su proganjanja ‘samo’ unutrašnja ili možda i stvarna.

Tokyo Ghoul (2011-2014) japanska je manga serija autora Sui Ishida koja se bavi bitnim pitanjima kao što su moralnost, ljubav, hrana, požuda, društvo, identitet… Glavnog lika Kena Kanekia je napalo čudovište nakon čega mu je obavljena transplantacija organa, što je za posljedicu imalo da postane pola čovjek-pola ghoul. Radi se biću iz arapske mitologije koje se hrani ljudskim mesom i vezuje za groblja. U seriji se pojavljuje lik koji postaje opsjednut sa Kanekiem i stalna seksualna tenzija se priključuje mračnim elementima. Neki smatraju da ova manga serija ide dalje od onog što se dešava u TV seriji Hannibal – odnos seksualne napetosti između Willa i Hannibala koji je stalno prisutan, ali se nikad ne realizuje.

Većina ovih knjiga se može naručiti po veoma povoljnim cijenama. Nadamo se da smo vas uspjeli zainteresirati za neku od njih. Ugodno čitanje!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!