Prezentacija Specijalnog izvještaja o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini održat će se 6. decembra

02. 12. 2016

568e7eb3-8f48-4870-a545-7d5b0a0a0a80-ombudsmen-za-ljudska-prava-700x402Piše: Redakcija
Foto: vijesti.ba

U okviru 32. tematske sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, koja će se održati u utorak, 6. decembra, u Sarajevu, bit će predstavljen Specijalni izvještaj o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini koji je sačinila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Tematsku sjednicu organizuje Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH. Na sjednicu su pozvani predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH), Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH, Skupštine Brčko Distrikta, te drugih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva koji djeluju na prostoru BiH.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH je na tematskoj sjednici povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, održane 19. maja 2015. godine, usvojila zaključak kojim je pozvala Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH da pristupi izradi Specijalnog izvještaja o pravima LGBT osoba u BiH. Ovaj izvještaj predstavlja sveobuhvatno istraživanje statusa i prava LGBT osoba u BiH i sadrži podatke i informacije dobijene od vlasti, nevladinih organizacija, akademskih stručnjaka, kao i primjere iz prakse Institucije ombudsmena. Cilj izvještaja je utvrđivanje trenutnog stanja i stvarnog pristupa ljudskim pravima od strane pripadnika LGBT zajednice, ukazivanje nadležnim tijelima koje mjere je potrebno poduzeti radi unapređenja položaja ove populacije, kao i podizanje svijesti građana/ki BiH i informisanje javnosti o trenutnom stepenu ostvarivanja prava LGBT osoba. Kao polazna osnova za izradu izvještaja korišteni su međunarodni standardi ljudskih prava, te preporuke UN tijela, UPR i regionalnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava.

Tokom istraživanja Ombudsmeni su pošli od pretpostavke da šira javnost i nadležne institucije nisu dovoljno upoznati sa stepenom ostvarivanja prava LGBT osoba, obavezama koje je BiH preuzela shodno članstvima u međunarodnim organizacijama, te sa neophodnošću izmjene i usklađivanja postojećih pravnih rješenja u postupku pridruživanja EU.

Izvještaj će biti predstavljen u 12 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u Plavoj sali. Događaj je otvorenog tipa, a zainteresirani/e koji/e žele prisustvovati predstavljanju, do ponedjeljka, 5. decembra, mogu potvrditi svoje prisustvo putem e-maila [email protected].

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!