BH spisateljica Lejla Kalamujić osvojila prvu nagradu za najbolju kratku queer priču

01. 12. 2016

lejla_kalamujicIzvor: queermontenegro.org
Foto: radiosarajevo.ba

Žiri regionalnog konkursa za kratku queer priču “Write queer” u sastavu Vasko Raičević, književnik, predsjednik žirija i članice Aleksandra Nikčević – Batrićević, lingvistkinja i prevoditeljica, Dragana Tripković, književnica, Jelena Čolaković, ljudsko-pravaška aktivistkinja i Ivana Vujović, aktivistkinja i pjesnikinja, je donio odluku o nagradama i dodijelio prvu, drugu i treću nagradu.

Prvu nagradu za najbolju kratku queer priču dobila je priča Nesretni život Sofije R. autorice Lejle Kalamujić (Bosna i Hercegovina). Drugu nagradu osvojila je priča Metamorfoza 46xx autorke Ane Leković (Crna Gora). Treću nagradu dobila je priča pod naslovom Učim psa da se vozi na biciklu autorke Dragoslave Barzut (Srbija).

Obrazloženje žirija glasi:

“Nagrađene priče, iako različite u stilu i formi, ujednačene su u nesumnjivom literarnom kvalitetu. Prvonagrađena priča Nesretni život Sofije R. pisana u klasičnoj formi otkriva autorku istančanog literarnog senzibiliteta i ozbiljne posvećenosti ultimativnim vrijednostima pisane riječi. Odabirom teme bosanska spisateljica Lejla Kalamujić veže se za tradicionalni prosede iz kojeg u našu stvarnost transponuje konkretne književne elemente inspirisane queer motivima. Njeno pismo izaziva snažnu emociju kod čitaoca, temeljito zadire u ljudsku patnju, a autorki obezbjeđuje zasigurno respektabilnu književnu budućnost.

Priča Metamorofoza 46xx crnogorske autorke Ane Leković jedna je od najzapaženijih priča ovog konkursa. Autorka vrlo vješto nudi promišljeno i sadržajno štivo nastalo u raskoši stvaralačke imaginacije. Sudeći po ovom tekstu, Ana Leković može biti vrlo uvjerljiv primjer u otvaranju novog poglavlja u crnogorskoj književnoj stvarnosti.

Trećenagrađena priča Učim psa da se vozi sa mnom na biciklu srpske autorke Dragoslave Barzut puna je simbola vješto ukomponovanih u poetičnu atmosferu opisa ljudske bahatosti i bezosjećajnosti, kroz tragediju jednog psa. Autorka je autoironična u svom iskrenom i ekspresivnom objašnjenju porušenih vrijednosti i neosjetljivosti svijeta na patnju. Time obezbjeđuje sebi mjesto u ekipi najboljih priča ovog konkursa, ali i u prostoru potencijalne queer književnosti.”

Na konkurs je pristiglo ukupno 28 priča. U uži izbor ušlo je njih 17 koje će biti objavljene u prvoj reviji kratke queer priče u izdanju Queer Montenegra, a koja će biti promovisana 12. decembra u okviru Nedjelje ponosa koja prethodi četvrtoj Povorci ponosa LGBTIQ osoba Montenegro Pride.

Ova aktivnost dio je projekta Queer Art podržanog od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Vlade Crne Gore.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!