Queer kalendar – za veću vidljivost queer osoba

30. 11. 2016

fotka-1Piše: Mirza Halilčević

Udruženje Okvir je u subotu, 28. novembra, predstavilo svoj prvi queer kalendar, rađen u produkciji sa organizacijom TANKA. Promocija je održana u prostorijama Art kina Kriterion gdje su posjetitelji/ke imali/e priliku uzeti primjerak kalendara, te drugih promotivnih materijala.
Fotografije i kreativni video prikaz procesa pravljenja kalendara radio je Damir Prljača, dok su članice TANKA-e dizajnirale odjeću sa queer motivima i porukama za učesnike/ce kalendara. Vizuelni identitet i grafički dizajn kalendara je radila dizajn grupa KONCEPT.

Xenya, kojoj je pripalo da svojom fotografijom obilježi mjesec januar, istakla je kako joj je učešće u ovom projektu od velike važnosti, obzirom da joj se kao trans osobi ne nudi puno javnog prostora u današnjem vremenu.

“Povećanje vidljivosti LGBTQ osoba bio je glavni motiv za učešće u Okvirovom kalendaru. Meni kao trans osobi je od izuzetne važnosti pokazati i to da trans osoba nije samo seksualni fetiš koji se krije unutar četiri zida, već da trans osobe žive i izvan četiri zida i predrasuda koje društvo o trans osobama ima. Zajedno sa divnim ljudima iz zajednice napravili smo ovaj kalendar kako bismo zajedničkim radom povećali vidljivost i ohrabrili druge osobe LGBTQ zajednice da izađu iz svojih ‘ormara’, jer zajedničkim snagama i podrškom možemo mnogo toga promijeniti”, objasnila je Xenya.

Ovim kalendarom su udruženja Okvir i Tanka kroz umjetnički izražaj povezali različite identitete, te na taj način omogućili jasniju vidljivost queer osoba. Ovim konceptom događaja udruženje Okvir napravilo je korak dalje u nastavku stvaranja i širenja queer kulture, a samim tim ponudilo i prostor za pozitivnu promociju i podršku i za ljude izvan Sarajeva.

milos“Ovo je bila jedinstvena prilika za promociju bosanskohercegovačke queer zajednice. Kao nekome ko dolazi iz male opštine kao što je Derventa, gdje ne postoji sistematska podrška zajednici, raduje me učešće u izradi prvog queer kalendara i vjerujem da će to pozitivno uticati na sadašnje i buduće generacije LGBT zajednice u BiH sa aspekta vidljivosti”, objasnio je jedan od fotografisanih učesnika, Miloš Zemunović.

Da je projekt bio mjesto uzajamne solidarnosti, davanja i doprinosa, svjedoči i naša sagovornica Marizela kojoj je ovo jedna od prvih aktivnosti ove prirode. Ona kaže je poslije svega značajno osnažena i puna entuzijazma.

“U posljednje vrijeme sam htjela da budem malo više uključena, a samim tim i vidljivija, te da na taj način dam i doprinos zajednici. Mislim da je ovo super početak i jedan bitan korak za mene. Drago mi je da sam se prijavila i da sam dio ove priče”, za kraj dodaje Marizela.

Posjetiteljima/cama je predstavljen i drag queen performans u izvedbi Hurem i Geishe, koji je popraćen aplauzima publike, čime je najavljen i party koji je uslijedio. Za muziku je bila zadužena Sabina Dedić, aka Erocki program.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!