Prije 25 godina Danska je postala prva zemlja koja je legalizirala istospolna partnerstva

05. 10. 2014

Ivan-Ebbe-Larsen-et-Ove-Carlsen-20091. oktobra 1989. godine Danska je postala prva zemlja koja je legalizirala istospolna partnerstva.

Ivan Larsen, zaređeni svećenik luteranske crkve, državne crkve Danske, i psiholog Ove Carlsen, bili su među prvim parovima koji su registrirali svoje partnerstvo.

Registrirana partnerstva u Danskoj kreirana su zakonom koji je donesen 7. juna 1989. godine, a bio je prvi zakon takve vrste u svijetu, stupajući na snagu upravo 1. oktobra iste godine, kada su Ivan Larsen i Ove Carlsen, kao i druge LGBT osobe, zvanično registrirale svoja partnerstva. Tri pokušaja proširivanja zakona u maju 2003, junu 2003. i junu 2006. su doživjeli neuspjeh u parlamentu. Zakon je uspješno proširen u junu 2009. i maju 2010.

Razvod za registrirana partnerstva odvijao se po istim pravilima kao i razvod hetero brakova. Godine 2006, lezbijkama, kao i lezbijskim parovima, odobreno je pravo na umjetnu oplodnju. U martu 2009. Folketing, parlament Kraljevine Danske, predstavio je zakon koji istospolnim parovima u registriranim partnerstvima daje pravo na zajedničko usvajanje djece. Zakon je odobren u maju 2010, te se počeo primjenjivati od 1. jula 2010.

Istospolni brak je u Danskoj legaliziran 15. juna 2012. godine novim rodno neutralnim bračnim zakonom, čime je zakon o registriranim partnerstvima stavljen van upotrebe. Zakon o legalizaciji, koji je predstavila vlada Helle Thorning-Schmidt, odobren je od strane Folketinga 7. juna 2012, te primio kraljevsko odobrenje 12. juna 2012. Zakon pokriva Dansku, ali ne i Grenland i Farska ostvrva. Istospolni parovi su prethodno bili prepoznati kroz registrirana partnerstva, a Danska je bila 11. zemlja u svijetu koja je legalizirala istospolne brakove.

Pogledajte video u kojem Ivan i Ove opisuju kako je odluka o legalizaciji istospolnih partnerstava promijenila njihove živote, kao i živote drugih LGBT osoba u Danskoj.

Izvor: BBC

 
Foto: thegaymarriageblog.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!