Proglašeni pobjednici Merlinka festivala: Trijumf srpskih ostvarenja

16. 12. 2016

Izvor i foto: Gayecho.com

U srijedu, 14. decembra, su u Velikoj sali Doma omladine Beograda proglašeni pobjednici osmog Merlinka festivala.

Četvoročlani žiri u sastavu Lazara Marinković (novinarka), Zoran Janković (filmski kritičar), Dragan Jovićević (urednik rubrike Kultura u nedeljniku NIN) i Đorđe Bajić (pisac i filmski kritičar), jednoglasno je donio odluke o Godišnjoj nagradi za najbolji film koji obrađuje LGBT tematiku. Merlinka festival od ove godine po prvi put dodjeljuje Godišnje nagrade, a u obzir se uzimaju svi igrani i dokumentarni filmovi LGBT tematike koji su prikazani na filmskim festivalima u Srbiji.

U kategoriji Najbolji dugometražni igrani film za 2016. godinu u najuži izbor su ušla tri filma: kubansko-irski Viva, upečatljivo poprište jedne duboko intimne a društveno intrigantne drame koji je prikazan na Merlinka festivalu, američki Mandarina, krupan korak naprijed u kvalitativnoj transformaciji queer filma danas koji je prikazan na Festu i srpski Otvorena, koji je prikazan na Festu i Merlinka festivalu, a koji je odnio nagradu za najbolji queer film u 2016. godini.

U obrazloženju nagrade piše da je Otvorena najprijatnije iznenađenje u ovogodišnjoj srpskoj filmskoj 2016. godini i predstavlja pun pogodak na više polja – riječ je o izrazito ubjedljivom art-house ostvarenju mladog autora, te o snažnom doprinosu queer tematici na filmu kod nas, ostvarenju koje diskretno a rječito upire prst u pravcu sveopšte represije nad slobodom duha i atipičnijim identitetima, a tu su i znalački do kraja izveden viši koncept, ujednačena atmosfera promjene u nevrijeme, izvanredan rad Ivane Rajić, direktorke fotografije, kao rediteljeva briga za detalj i zrela gluma mladih glumica, posebno Milene Đurović koja iz scene u scenu plani nepatvorenim magnetizmom.

U kategoriji Najbolji dokumentarni film za 2016. godinu u najuži izbor su ušli izraelski Ko će me voljeti sada?, sugestivno svjedočanstvo o teretu ne samo života sa HIV-om nego i o konkretnim mukama usložnjenih identiteta u konzervativnijim i strožije kodiranim društvima, austrijski Braća noći gdje reditelj filma stupa i u ritmu sa onim što znamo iz filmova Želimira Žilnika i holandski Zauzmi pozu koji u sebi srećno i skladno spaja pop-kulturnu nostalgiju, ostvarenu polemičnost, ozbiljno bavljenje fenomenom ekspanzije HIV-a i istinsku zabrinutost autora za junaka čiju sudbinu prati. Svi filmovi prikazani su na Merlinka festivalu. Film Braća noći dobio je specijalnu pohvalu žirija, dok je pobjednik u ovoj kategoriji Zauzmi pozu. Umjesto autora, nagradu je primio Luk Najman, šef odjeljenja za medije, javnu diplomatiju i kulturu Holandske ambasade.

Žiri u sastavu Boban Jevtić, dramaturg i direktor Filmskog centra Srbije i Milena Minja Bogavac, dramaturškinja, scenaristkinja, spisateljica, je u kategoriji Najbolji kratki queer film nagradu u domaćoj selekciji dodijelio filmu Tranzicija u režiji Milice Tomović. U obrazloženju žirija piče da je Tranzicija kompleksna, psihološki i socijalno nijansirana priča o trans* momku koji napušta Srbiju da bi uskladio spol, ispričana nizom situacija i slika, iz perspektive glavnog junaka. Ne preispitujući njegove razloge i motive za promjenu spola i života, autorka nas uvlači u emotivno stanje između euforije i straha od neizvjesnosti i krivice koju ovakva odluka nosi sa sobom. Filmično, poetično i intimistički ispričana, ova priča nas uvlači u proces identitfikacije s protagonistom, pa tako postaje priča o svakom, odnosno svakoj od nas. Iako je riječ o debitantskom filmu mlade autorke, Tranzicija je ostvarenje koje svojim umjetničkim kvalitetom i ambicijama bitno nadilazi sve druge filmove u regionalnoj selekciji, zbog čega mu je nagrada dodijeljena jednoglasno. Ispred Filmskog centra Srbije, Milici Tomović je nagradu uručio Miroljub Vučković.

U međunarodnoj selekciji, za najbolji kratki film proglašen je grčki film Golubica, uzbudljiv, napet i emotivan film o neobičnom susretu dvije mlade žene, ostavlja snažan utisak i otvara brojna pitanja koja svojom težinom nadilaze okvir ljubavne priče, dovodeći je na teren filozofskog, ontološkog i etičkog. Reditelj Konstantinos Chaliasas zbog bolesti svog partnera nije bio u prilici da lično preuzme nagradu, ali se beogradskoj publici i žiriju zahvalio putem video poruke.

Posebnu pohvalu žirija osvojio je kanadski film Peder koji se ističe svojom edukativnom dimenzijom, koja ni u jednom trenutku ne prelazi u pamfletiranje i didaktiku. U najužem izboru za nagradu našli su se belgijski film Maske i danski film Neogređeno.

Nakon dodjele nagrade nastupila je novosadska plesna grupa Groove, a festival je zatvoren obraćanjem njemačkog reditelja Tora Ibena i projekcijom njegovog filma Gdje si krenuo, habibi?

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!