Lansiran web site projekta OPPOSE OTHERING!

15. 12. 2016

Piše: Redakcija

U okviru 16. izdanja Festivala centralnog i istočnoevropskog filma goEast koje je u aprilu održano u Wiesbadenu u Njemačkoj, lansiran je ljudskopravaški filmski projekt OPPOSE OTHERING!, koji je nastao uz pomoć Fondacije EVZ. Pet mladih međunarodnih rediteljskih timova iz Njemačke i centralne i istočne Evrope trenutno završavaju svoje filmove koji se bave fenomenom fokusirane mizantropije prema različitim društvenim grupama grupama. Web site www.oppose-othering.de urađen je kako bi dokumentirao razvoj ovih filmskih projekata i postao mjesto okupljanja aktivne mreže autora/ica, kao i dodatnog sadržaja o ovim temama.

Projekt OPPOSE OTHERING! se suprotstavlja velikom rasponu formi otuđivanja drugih i drugačijih koristeći se kinematografijom, s ciljem otkrivanja marginalizacije individua različitih društvenih, religijskih, kulturnih i etničkih pozadina i/ili seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Čineći ovo, filmovi prvenstveno trebaju pokazati pozitivne primjere solidarnosti i građanske hrabrosti, prikazujući individualce/ke i/ili projekte koji/e se suprotstavljaju diskriminaciji onih koji su označeni “drugačijim”.

Deset međunarodnih rediteljskih tandema iz Njemačke i centralne i istočne Evrope prisustvovali su goEast filmskom festivalu u Wiesbadenu u aprilu, kada su učestvovali u intenzivnom workshopu, kao i filmskom programu. Pet od ovih nominiranih timova izabrani su od strane žirija, te su im uručeni produkcijski grantovi za realizaciju ideja. Pobjednički tandemi trenutno završavaju svoje filmove koji će biti premijerno prikazani na goEast festivalu 2017. godine (od 26. aprila do 2. maja 2017.). Među pričama koje čine sadržaj ovih filmova, njemačko-ruski rediteljski duo prisustvovao je kursu vokalnih treninga transrodnih osoba u Berlinu i Moskvi, dok je rumunsko-njemački tandem odlučio kritički propitati turističku sliku drugih i psihološke projekcije u tzv. romskom etno selu u Rumuniji.

Na web siteu projekta će uskoro biti dostupni i traileri za ove filmove, informacije o rediteljskim timovima i njihovim filmovima, kao i kompletirani filmovi. Planirano je da ovaj web site postane platforma na kojoj će istomišljenici/e amateri/ke, aktivisti/kinje za ljudska prava, profesionalni filmski radnici/e i pojedinci/ke iz svih slojeva društva, mladi, kao i stari, moći doprinijeti sa svojim kratkim filmovima, klipovima i web videima, te se tako pridružiti cilju projekta OPPOSE OTHERING!.

Dodatno, OPPOSE OTHERING! je počeo graditi mrežu partnerskih filmskih festivala i partnerskih institucija. Među onima koji su se već obavezali da će učestvovati u ovoj mreži su filmski festival u Kijevu Docudays UA, Međunarodni festival ljudskih prava Nuremberg, Sarajevski otvoreni centar, filmski festival u Cottbusu i dokumentaristička filmska platforma East Silver Market iz Praga.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!