Progoni homoseksualaca u Čečeniji: ‘Pobijte svoje gej sinove ili ćemo to napraviti mi’

05. 05. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Screenshot/France 24

“Uvijek su nas progonili, ali nikad ovako. Sad hapse sve, ubijaju ljude i rade što god ih je volja”, riječi su jednog od mladića koji je uspio pobjeći od progona čečenskih vlasti. Govorio je i o torturama koje proživljavaju gejevi u zatvorima, tzv. “koncentracijskim logorima”, te kako policija prijeti njihovim roditeljima.

Podsjetimo, novinarka ruskih opozicijskih novina Nova Gazeta, Elena Milašina, početkom aprila otkrila je priču o progonu i logorima za gejeve u Čečeniji. Nju su prenijeli svjetski mediji, a Milašina je pisala o hapšenju i zatvaranju više od stotine muškaraca u Čečeniji za koje se “sumnja da su homoseksualci”.

Čečenske vlasti sve to niječu, a Alvi Karimov, glasnogovornik čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova oglasio se apsurdnom izjavom u kojoj je tvrdio kako je riječ o “potpunoj laži i dezinformaciji” jer “u Čečeniji nema gejeva”: “Ne možete zatvarati i progoniti ljude koji u republici jednostavno ne postoje. Kad bi u Čečeniji i bilo takvih, organi reda ne bi trebali poduzimati ništa jer bi ih njihove obitelji već poslale nekamo odakle nema povratka”, rekao je.

Naređenje “odozgo” o “čišćenju nacije”

Nakon toga stigle su još alarmantnije vijesti – o otvaranju tajnih zatvora u koje se gejeve protuzakonito zatvara, tuče i muči elektrošokovima. Prema Novoj Gazeti, takvih zatvora koje su mediji prozvali koncentracijskim logorima, ima više, a jedan je smješten u bivšem vojnom kompleksu u Argunu.

Novinarka France 24 uspjela je razgovarati s nekolicinom mladića koji su uspjeli pobjeći iz Čečenije, a sad se nalaze na tajnoj lokaciji. U videoprilogu jedan od njih govori kako policija hapsi sve, ubija ljude i radi što god ju je volja jer zna da joj nitko ništa ne može: “Jer imaju naređenje ‘odozgo’ da ‘očiste’ naciju od ljudi poput nas.”

Ubili sina i zakopali ga u šumi

Svjedočio je o mučenju strujom i izgladnjivanjem: “Noću bi u ćelije bacali ostatke svoje hrane, ne zato da nahrane zatvorenike, nego da ih time ponize. Znali bi ih poredati i tjerati da si nadjenu ženska imena. Neki bi radije bili ubijeni nego da trpe takva poniženja.”

Onda postaje još gore. Čečenski tamničari pozvali bi obitelji zatvorenika s “ponudom” da pobiju vlastitu djecu kako bi “spasili svoju čast”.

“Ako vi to ne napravite, mi ćemo”, rekli bi im. Jedna je obitelj to i napravila – nakon dvotjedne torture u zatvoru, odveli su sina u šumu, ubili ga i tamo zakopali. Nisu mu organizirali ni sahranu, ispričao je.

Situacija u Čečeniji već tjednima ne prestaje biti međunarodnom temom, no zasad bez rješenja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svom prvom posjetu Rusiji od 2015. u utorak, na zajedničkoj konferenciji za tisak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, između ostalog, od njega zatražila da iskoristi svoj utjecaj kako bi zaštitio prava ranjive gej manjine u Čečeniji.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!