Program Strašne lezbe na VoxFeminae Festivalu

06. 05. 2020

Vox Feminae Platforma, u saradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, tokom maja donosi program koji promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije. A sve ovo možete pratiti iz udobnosti vlastitog doma putem online platformi i društvenih mreža.

Neizostavan dio svakog VFF-a program je posvećen strašnim ženama a ovogodišnje izdanje donosi dva predavanja na tom tragu. U prvom, pod nazivom ‘Strašne žene (n)i spekulativna fikcija’, Milena Benini i Mihaela Marija Perković će nam skrenuti na niz važnih spisateljica znanstvene fantastike. S druge strane, lezbejskom književnošću i važnim autanim spisateljicama bavit će se Jasna Jasna Žmak uz predavanje ‘Strašne lezbe’. Predavanje će se baviti nevidljivom historijomu lezbejske književnosti odnosno dinamikama koje su tijekom historije uvjetovale produkciju i recepciju lezbejskih motiva i identiteta u književnom polju. Ispitujući modalitete historijske (ne)vidljivosti lezbejskog književnog stvaralaštva i njegovu poziciju unutar institucionalnih okvira, te analizirajući njegov odnos naspram tzv. ženske književnosti, predavanje će trasirati različite literarne oblike manifestiranja lezbejstva, dotičući se i recentnih filmskih i TV adaptacija. Ovaj program pratite utorcima 5., odnosno 12. maja u 18h.

U vremenu izolacije mnogima od nas knjiga je najbolja prijateljica, stoga je poseban naglasak stavljen na književni program, u okviru kojega ćemo se družiti s regionalnom skupinom Pobunjene čitateljke koje nam donose analizu rodne ravnopravnosti na književnom polju pod nazivom ‘Ima li nam broja?’. Dodatno, detaljan pogled na razvoj moderne slovenske queer i lezbejske književnosti donose nam članice skupine Four Voices kroz razgovor ‘Lezbijska četvrt’. Na 14. Vox Feminae Festivalu kolektiv Four Voices predstavit će situaciju s L(GBT+) literaturom i uspjehom lezbejskih autorica u Sloveniji. Zašto je važno razgovarati o ovoj vrsti književnosti bez straha od getoizacije? Kakva je prisutnost i budućnost regionalne lezbejske literature? Prezentacija će uključivati četiri kratka čitanja na slovenskom jeziku uz projekciju prijevoda na engleskom jeziku. Program će se odvijati četvrtcima (7. i 14. maja) uz moderaciju Antonele Marušić.

Umjetnost festival donosi vikendima, kada će biti predstavljene nove produkcije Kozlića (ove godine uz kamišibaj izvedbu predstave ‘Mačak Džingiskan i Miki Trasi’ nastale po predlošku Vesne Parun), multimedijalne umjetnice Petre Brnardić ‘Tarantula’ te foto izložbu Tee Štokovac ‘InBed’. U suradnji s Kazalištem potlačenih Pokaz organizatorice donose i feminističku poeziju potlačenih!

U popratnom programu družit ćemo se uz Dugine obitelji. Uz projekciju kratkog dokumentarnog filma ‘Nepodobni’ (r. Antonio Penić i Sara Kekuš) održat će se razgovor s protagonistima Ivom i Mladenom, u moderaciji koordinatora udruge Dugine obitelji Daniela Martinovića. Godinu dana nakon objave dokumentarca, Ivo i Mladen uspjeli su dobiti pozitivnu presudu Upravnog suda vezanu za svoj status udomitelja – ali ni taj događaj nije protekao bez problema. Šta slijedi dalje, kako presuda Ustavnog suda koji je potvrdio diskriminaciju istospolnih parova koji žele biti udomitelji utječe na živote duginih obitelji u Hrvatskoj te više o raznim drugim izazovima s kojima se susreću istospolni parovi s djecom saznat ćemo tijekom razgovora nakon filma. Razgovor će se održati online u petak, 15. maja u 18h, putem Zoom webminara.

Filmski program također će se odvijati online – a unutar festivalskog intervala ponedjeljkom i petkom očekujte selekciju filmova koji progovaraju o rodnim pitanjima i ulogama. S velikim ponosom organizatorice su najavile premijeru dokumentarnog filmskog ostvarenja nastalog u produkciji K-zone, a u režiji Ane Opalić i Noe Kraljevića – ‘Želim to i doma’. U njemu, devet LGBTIQ protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te coming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline.

U petak 15. maja, od 12 sati, moći ćete pogledati IDAHOT blok filmova, koji će na portalu biti dostupan 3 dana, odnosno 72 sata.

Detalje programa VoxFeminae Festivala pratite na njihovoj zvaničnoj stranici.

 

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!