Protivnici bračne jednakosti u Sloveniji uništavaju plakate, ishod referenduma ‘tijesan’

20. 12. 2015

slovenija_listicIzvor: Crol.hr
Foto: Čas je ZA Facebook

Zakon prema kojemu bi istospolni parovi mogli sklapati brak i posvajati djecu podržava 43 posto Slovenaca, a 40 posto je protiv, pokazalo je najnovije ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u srijedu, nekoliko dana uoči nedjeljnog referenduma na kojem će se glasovati o bračnoj jednakosti.

Zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima koji je parlament prihvatio, ali će stupiti na snagu samo ako prođe na referendumu, predviđa da bi istospolni parovi imali sva prava kao muškarci i žene u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, mogli bi sklapati brak pred matičarom, jedno drugo nasljeđivati pa i posvajati djecu, čemu se snažno protive inicijatori referenduma, udruge bliske vjerskim zajednicama i konzervativnoj političkoj oporbi.

Svi koji ostanu kod kuće smanjit će izglede za bračnu jednakost

Zadnja anketa pred referendum, koju je u srijedu objavilo ljubljansko Delo, govori da će ishod glasovanja biti jako tijesan. Iako je među anketiranima neznatan postotak više za implementaciju zakona nego onih koji su protiv, na glasačka mjesta izaći će više konzervativnih glasača, koji smatraju da zakon ugrožava klasično poimanje obitelji i dobrobit djece, budući da su oni više motivirani, pokazalo je ispitivanje.

Tako je među onima koji kažu da će sigurno izaći na referendum 47 posto protivnika zakona, a 45 posto onih koji ga podržavaju. Unatoč tome, mogućnost da zakon stupi na snagu veća je nego prije dvije godine kad je sličan zakon na referendumu odbijen, jer izmijenjena referendumska pravila idu na ruku liberalnoj većini u parlamentu koja ga je donijela velikom većinom glasova.

Kako bi inicijativa o suspendiranju zakona uspjela, na referendumu protiv njega mora glasovati više od polovice birača koji na referendum izađu, ali i najmanje petina od ukupnog broja birača upisanih u izborne imenike, dakle preko 320.000 građana. Zato će za rezultat referenduma presudno biti koliko protivnika zakona izađe na glasovanje budući da će svi koji ostanu kod kuće svojom odsutnošću smanjiti izglede da zakon “padne”.

Crkvena protukampanja i “argumenti” temeljeni na lažima

Najveći oponent zakonu je, očekivano, Katolička crkva u Sloveniji, a u tome su joj se pridružile i ostale vjerske zajednice. Ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore kazao je da zakon koji brak definira kao zajednicu dviju osoba, a ne muškarca i žene te istospolnim parovima omogućava posvajanje djece potkopava temeljne vrijednosti na kojima stoje crkva i narod, te da je protivan crkvenom socijalnom nauku i onome što govori papa Franjo.

Osim toga, kako javlja portal Svet 24 koji je protukampanju nazvao “najprljavijom ikad”, Katolička je crkva na svojim internetskim stranicama predstavila “niz argumenata protiv zakona koji se temelje na lažima”. Tako se neki odnose na djecu u školama i školskom sustavu, a između ostalog tvrde da se amandman na zakon odnosi na “promjene u nastavnim programima i uniseks WC-i kabine za presvlačenje u školama”. Dakako, tvrde, a to smo vidjeli i u Hrvatskoj, kako bi bračna jednakost u Sloveniji donijela i ozakonjenje surogat-majčinstva te mogućnost medicinski potpomognute oplodnje za lezbijke.

Čas je ZA enakopraven, nenasilen in boljši jutri za vseV več krajih po Sloveniji so raztrgali in popisali plakate #casjeZA.Čas je ZA se ne pusti utišati, zato smo danes s prostovoljci namestili nov, zadnji plakat, ki smo ga še imeli. Kako lahko ti pomagaš proti širjenju takega početja? Predvsem tako, da se s svojimi znanci, prijatelji in najbližjimi odpraviš na volišče in glasuješ ZA enakopraven, nenasilen ter boljši jutri za vse.

Posted by Čas je ZA on Wednesday, December 16, 2015

U protukampanji su ovih dana diljem Slovenije stradali i plakati inicijative “Čas je ZA” koji su osvanuli poderani i pošarani. Iz inicijative poručuju kako ih to neće ušutkati te još jednom pozivaju sve sugrađane i sugrađanke da iziđu na birališta i zaokruže “Za”.

Brojnim javnim osobama koje su podržale kampanju za bračnu jednakost pridružio se i Zoran Predin koji će također glasovati “Za” jer smatra da se svi moraju moći vjenčati s osobama koje vole te vjeruje kako drugi ljudi trebaju imati ista prava kakva ima i on sâm.

Zoran Predin je ZAZoran Predin bo glasoval ZA, da se bo lahko vsak poročil s tistim, ki ga ima rad. Tudi ti lahko glasuješ že danes, do 19. ure, na sedežu upravne enote, v kateri imaš stalno prebivališče. #casjeZA

Posted by Čas je ZA on Wednesday, December 16, 2015

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!