Prva osoba iz Crne Gore kojoj će država platiti troškove promjene spola započela proces u Beogradu

02. 03. 2015

fTswOFPo_operacijaPrva osoba iz Crne Gore kojoj će država platiti 80 odsto troškova kompletnog medicinskog postupka promjene spola, završila je “papirologiju” za promjenu spola o trošku države i počela je medicinska procedura u Beogradu, saznaje Blic Crna Gora.

Direktor Queer Montenegro Danijel Kalezić potvrdio je ovu informaciju ali nije želio da saopšti više detalja o osobi koja će promijeniti spol.
On je rekao da je zadovoljan time što je država omogućila sprovođenje operacija promjene spola.

“Nadam se da će uskoro u Crnoj Gori moći da se obavi promjena spola, zadovoljni smo time što je zakonom i drugim aktima omogućeno da svi oni koji žele da to urade imaju podršku države”, kazao je Kalezić.

Prva osoba u Crnoj Gori koja je javno objelodanila da je promijenila spol je Podgoričanin Danijel koji je to obavio u Beogradu.

On je bio trans* muškarac, a sada je oženjen i živi u Rimu. Medicinske procedure kojima se podvrgnuo trajale su nekoliko godina, a riječ je o psihološkoj pripremi, hormonskoj terapiji i više hirurških zahvata. Njegovu promjenu spola nije finansirala država.
Beograd je regionalni centar u kome se obavljaju operacije promjene spola.

Izvor: GayEcho

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!