Prva Parada ponosa na Kosovu održat će se 10. oktobra

07. 10. 2017

Izvor: Kosovo 2.0
Foto: Atdhe Mulla / K2.0
Prevela: Redakcija

LGBTI pokret na Kosovu napravit će historijski korak – u utorak, 10. oktobra, u Prištini će se održati prva parada ponosa. Nakon marševa koji su u posljednje tri godine održani povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije (IDAHOT), ovo će biti prva parada ponosa na Kosovu.

Parada će započeti u 11:30 na Trgu Skenderbega, a završit će se kratkim koncertom na Trgu Zahira Pajazitija.

Širom svijeta parade ponosa slave LGBTI kulturu, kao i ponos, različitost i slobodu. Parade koje se održavaju u državama svijeta su također oblik otpora diskriminaciji i nasilju protiv LGBTI osoba, te povećavaju vidljivost ove društvene grupe i promoviraju jednaka prava.

Sa najavom parade ponosa u Prištini, 10. oktobar će postati državni dan LGBTI parade ponosa na Kosovu.

Pod motom “U ime ljubavi” se od 6. do 9. oktobra također održava i Pride Sedmica, serija događaja koji u svom fokusu imaju LGBTI prava i kulturu. “Ovim motom želimo podići svjesnost građana i građanki i pokazati da LGBTI zajednica, kao i čitavo društvo, može voljeti, te da zaustavimo predrasude kosovskog društva prema LGBTI zajednici”, stoji u saopćenju za medije koje su objavili organizatori/ce parade ponosa (grupe za odbranu prava LGBTI osoba te druge organizacije koje se bave ljudskim i građanskim pravima). “Također, relevantne institucije su pozvane da se što više uključe u implementaciju prava i strategija za prevenciju nasilja prema LGBT zajednici, kao i u nuđenje usluga za zaštitu i dobrobit žrtava.”

Organizatori/ce su pozvali/e sve građane/ke Kosova da se pridruže paradi kako bi pokret postao glasniji, i kako bi društvo postalo tolerantnije prema različitosti i ljubavi.

U saopćenju za medije su također navedeni rezultati ankete iz 2015. godine koju je proveo NDI (National Democratic Institute), a kojom je analizirano javno mišljenje o LGBTI osobama na Zapadnom Balkanu. Prema ovom istraživanju, Kosovo je najhomofobnija zemlja u regiji, gdje LGBTI osobe pate od diskriminacije u svakoj sferi života.

Organizatori/ce parade ponosa su: Centar za razvoj društvenih grupa, Centar za jednaka prava, Ženska mreža Kosova, Centar za umjetnost i zajednicu – ARTPOLIS, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Kosovsko vijeće mladih, kosovski Centar za ženske studije, Koalicija Jednaka prava za sve, Univerzitetski program za rodne studije i istraživanje, Alter Habitus i “Qashtu qysh jom” grupa.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!