Prva parada ponosa u Sjevernoj Makedoniji održat će se 29. juna

23. 05. 2019

Izvor: Balkan Insight
Priredila: Redakcija
Foto: Skopje Pride Parade

Prva parada ponosa u Sjevernoj Makedoniji održat će se u Skopju 29. juna, objavila je na press konferenciji koja je održana u ponedjeljak Nacionalna mreža protiv homofobije i transfobije, koja okuplja organizacije za ljudska prava.

“Parada ponosa će biti oblik protesta za afirmaciju, podršku i zaštitu ljudskih prava LGBTQ osoba”, rekao je aktivista Antonio Mihajlov, koji je također naglasio da će događaj biti otvoren za sve koji mu žele prisustvovati, bez obzira na nacionalnost, vjeru, rod ili seksualnu orijentaciju.

Irena Cvetković iz Organizacionog odbora parade ponosa u Skopju rekla je da će biti uloženi svi napori da se događaj adekvatno poprati, skupa sa policijom, kako bi se svi/e učesnici/e osjećali/e sigurno.

Iako u Makedoniji postoji LGBTQ zajednica koja svake godine organizira različite aktivnosti manjeg profila, Sjeverna Makedonija je, pored Bosne i Hercegovine, među posljednjim zemljama Balkana u kojima se tek treba održati povorka ponosa.

Ova je zemlja bila na udaru kritika zbog nepoštivanja LGBTI prava tokom autoritarne vladavine konzervativne partije VMRO DPMNE, koja je smijenjena polovinom 2017. godine, nakon serije napada na LGBT centar u Skopju. Tadašnja vlada je bila optužena od strane aktivista za ljudska prava da je skrivala napadače.

U međuvremenu je pokrenuta i crowdfunding kampanja u sklopu koje je moguće finansijski podržati paradu ponosa u Skopju. Organizatori/ce će sakupljena sredstva iskoristiti za promociju prve povorke ponosa u Skopju, te osigurati da članovi/ce LGBTI zajednice, kao i saveznici, mogu učestvovati u paradi.

“Svaka donacija, bez obzira koliko mala ili velika, će nam pomoći da postignemo naš cilj i uspješno napravimo prvu ikad paradu ponosa u Skopju. Uspjeh ove parade će biti presedan kako bi se ovaj događaj za zajednicu, kojeg organizira zajednica, mogao održavati u budućnosti, kako bi se pomoglo normaliziranju poimanja LGBTI zajednice u Sjevernoj Makedoniji”, stoji u opisu kampanje, koju možete podržati ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!