Queeroteka u Tuzli

11. 06. 2013

579472_195910917226163_500314971_nDa se LGBT aktivizam u Tuzli probudio govore nam aktivnosti neformalne grupe LGBTQ aktivista_kinja koje se dešavaju u proteklih nekoliko mjeseci. Nakon što je početkom godine pokrenuta facebook grupa LGBTQ Tuzla, čiji je cilj okupljanje i informiranje LGBTQ osoba u Tuzli o njihovim pravima i događajima koji se trenutno dešavaju u BiH, ali i u svijetu, nisu se zadržali na online aktivizmu nego su svoje djelovanje proširili_e i na druge aktivnosti.

Od aprila ove godine pokrenuli_e su prikazivanje LGBTQ filmova – Queeroteku. Projekcije filmova se dešavaju u prostorijama Kuće plamena mira, koja im je izašla u susret i besplatno ustupila prostor za projekcije. Cilj ovih projekcija nije samo puko gledanje filmova, već okupljanje LGBTQ osoba na jednom mjestu, druženje, te razmjena ideja za buduće djelovanje. Na svakoj projekciji prisutni_e imaju mogućnost dobiti besplatne primjerke velikog broja publikacija sa LGBTQ tematikom u izdanju Sarajevskog otvorenog centra.

Filmovi se prikazuju dva puta mjesečno i do sada ih je prikazano pet: Romeos, Nije ti život pjesma Havaja, Eternal Summer, Hedwig and the Angry Inch i Pariah.

Sve informacije o projekcijama i ostalim akcijama aktivista_kinja možete pratiti na facebook stranici LGBTQ Tuzla.

Akitvisti_kinje smatraju prikazivanje filmova još jednim korakom ka pozitivnim promjenama u njihovom gradu, te se nadaju da će u budućnosti ovakvih i sličnih inicijativa biti još više.

Borba za prava LGBT osoba u BiH postaje sve vidljivija. Sve je više akcija, kako u organizaciji nevladinih organizacija tako i neformalnih grupa, poput ove u Tuzli. U zemlji u kojoj se ne poštuju ljudska prava aktivizam je neophodan. Jedino se uz aktivno učešće i aktivnu borbu može doći do promjena u društvu. Zato ovakva inicijativa osoba iz Tuzle predstavlja još jedan bitan korak u toj borbi.

Piše Redakcija

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!