‘Rainbow Riots’ – album koji okuplja LGBTQ umjetnike iz cijelog svijeta

29. 05. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Rainbox Riots / Facebook, Tania Marti

Švedski umjetnik i aktivist Petter Wallenberg skladao je i producirao album “Rainbow Riots” koji je ugostio LGBTQ glazbenice i glazbenike iz cijelog svijeta, uključujući i one iz zemalja u kojima je homoseksualnost ilegalna, poput Jamajke, Ugande i Malavija. Na tu je ideju došao nakon što je svjedočio nasilju na prošlogodišnjem Prideu u Ugandi.

“Zamislite da je zločin samo to što postojite i da vas policija, vlasti i rulja željna linča progone samo zbog onoga što jeste. Osmislio sam Rainbow Riots kao pokret koji se bori za slobodu, protiv tiranije”, kazao je Wallenberg, javlja Gay Star News.

Na službenoj internetskoj stranici projekta ističe se kako će ovo biti prvi put da publika može čuti umjetnika iz Jamajke koji je ujedno i aktivist za gej prava. Tu je i queer reper iz Malavija, transrodna pjevačica iz Zulua te čitav niz LGBTQ umjetnika iz Ugande, “najhomofobičnije zemlje na svijetu”, kako je često nazivaju.

Neki su glazbenici željeli ostati anonimni, no njihove su riječi svejedno snažne: “Naši su životi već u opasnosti, ostajanje u tišini neće nam pomoći”, rekao je jedan sudionik iz Ugande. Inače, prva pjesma na albumu, “Equal Rights”, koju potpisuje jamajčanski reper i LGBT aktivist Mista Majah P, već je korištena u UN-ovoj kampanji za održivi razvoj.

Album “Rainbow Riots” izlazi 16. juna, a najavu pogledajte i poslušajte u nastavku.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!