Ove godine dvije Parade ponosa u Beogradu

30. 05. 2017

Izvor: GayEcho

Pripadnici LGBT zajednice održat će 24. juna Paradu ponosa u Beogradu, najavljeno je na tribini “Kakav ponos”. Organizatori kažu da će to biti Prajd u formi protesta, kako bi ukazali da su u društvu i dalje marginalizovani i da su sve češće žrtve nasilja. Parada ranije najavljena za septembar i dalje ostaje u planu.

Iz udruženja Egal upzoravaju da će se ova Parada održati zbog učestalog nasilja, pogotovo nad trans osobama, koje su najvidljivije i zbog nepostojanja pravne regulative koja bi regulisala njihov identitet.

Takođe, poručuju da ne postoje zakoni koji bi zaštitili njihova ljudska prava.

Organizatori podsjećaju na pojačan stepen nasilja nad LGBT osobama, o čemu svjedoče i tri napada na trans osobe koji su se desili tokom maja mjeseca. Uz to bilo je još napada, koji nisu bili propraćeni u javnosti.

Pored ovog protesta, koji LGBT udruženja zakazuju za kraj juna, u septembru će se održati sada već redovna Parada ponosa.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!