Regionalni aktivisti i aktivistice o Trumpovoj pobjedi: Veliki korak unazad

nintchdbpict000278683690-e1477918417109Piše: Selma Kešetović
Foto: thesun.co.uk

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država mnoge od nas je dobrano zatekla. Nismo vjerovale/i da ćemo, poslije mukotrpne borbe i prvih rezultata koje su polučili politička korektnost i emancipatorska liberalna politika, doživjeti toliki zamah unazad, u prostor straha i nepovjerenja u drugog.

Biljana Ginova, osnivačica incijative LezFem u Makedoniji, koju je nedavno ugostio Sarajevski otvoreni centar, shvatila je tu pobjedu kao duboki poraz koji ju je intimno pogodio: “Smatram da je to korak unatrag za ljudska prava na svjetskom nivou. Građani SAD-a, možda sa ciljem da pobjegnu od establishmenta, možda zato što nedostaje edukacije, možda zbog moćnog desnog populizma, možda zato što, nažalost, još nisu spremni da imaju ženu za predsjednicu, izabrali su čovjeka koji je jasno iskazivao svoje nasilničke, seksističke, mizogine, homofobne, ksenofobne, islamofobne i rasisitčke pozicije koje su tokom njegove kampanje, a i kasnije, slavljene od strane njegovih sljedbenika. Izbor Trumpa za predsjednika je poraz za sve borkinje i borce za ljudska prava, jednakost i pravičnost širom svijeta, poraz je i za naše koji su posvetili cijele svoje živote izgradnji mira i boreći se za slobode i prava za sve. Rezultat njegovog izbora kao unazađenje poštovanja ljudskih prava je već vidljiv. Svakodnevno čitamo o novim homofobnim i islamofobnim zločinima iz mržnje koji se događaju u SAD-u, ali to služi i kao podsticaj već homofobnom društvu, pa se normaliziraju napadi na LGBTI ljude. U ovom tragičnom dijelu istorije, mislim da je važno da ostanemo istrajne u našoj borbi i da se povezujemo u ime solidarnosti sa našim suborkinjama i suborcima iz svih zemalja, ali i unutar naših zemalja, da se povezujemo sa različitim grupama koje su opresirane, zato što, kako Audre Lorde kaže, nema hijerarhije u opresiji. Zajedno smo snažniji/e da se suprotstavimo nasilničkom sistemu i da ponovo gradimo vrijednosti koje će se bazirati na jednakosti, pravdi i slobodi.”

O važnosti reakcije i zajedništva odnosno o LGBTI, feminističkim i anti-rasističkim pokretima koji odbijaju da se predaju i koji nastavljaju da promoviraju vrijednosti koje ih povezuju i štite, govori i Branko Ćulibrk iz prijedorskog udruženja Kvart: “Smatram da je odlično što je LGBTI zajednica odmah reagovala i protestovala u prvim danima nakon izbora Trumpa, i što je krajnje otvoreno govorila o svemu onome što bi se moglo dogoditi kada Trump preuzme vlast. I pri tome, jako dobra i povoljna situacija je ujednjenje manjina u borbi protiv predizborne politike novoizabranog predsjednika.” No, on također smatra da će se Trumpova politika, kada preuzme funkciju, uveliko ublažiti, odnosno da će mu njegovi savjetnici reći da ne dira previše u već zauzete slobode LGBTI osoba u Americi. Što se tiče naše zemlje, Branko vidi njegovu pobjedu kao korak unazad, pogotovu zato što nama tek predstoji da izborimo svoje bitke za osnovna prava.

Boris Miličević, osnivač Gej strej alijanse iz Srbije (trenutno najviše u političkim vodama), podsjeća da Trump nije izravno bio protiv LGBTI prava u svojoj predizbornoj kampanji: “On se u predizbornoj kampanji trudio da se ne izjašnjava previše o tom pitanju, ali je u dve prilike pokušao da koketira sa LGBT glasačima. Prvi put je iskoristio masakr u Orlandu kao još jedan argument protiv njegove anti-imigrantske i islamofobne ideologije, tvrdeći da se to u njegovoj Americi ne bi dogodilo, pošto on ne bi dozvolio ulazak homofobičnih islamskih terorista u državu. Takođe, desetak dana pre izbora slikao se sa zastavom duginih boja na jednom predizbornom skupu, pokušavajući time da pokaže da je prijatelj LGBT zajednice. Međutim, Trump će morati da brine i o stavu vrlo jakih konzervativnih hrišćanskih grupa koje insistiraju na ukidanju gej brakova kao i o pravu privatnih preduzetnika na diskriminaciju LGBT osoba. Takođe, mnogi jaki igrači u Republikanskoj partiji su uspeli na nacionalnoj predizbornoj konvenciji da proguraju najhomofobičniji program u istoriji te partije, zbog čega Tramp nije dobio podršku ni LGBT grupe u okviru partije. Da će naredni period Trump provesti u tihom sukobu sa svojom partijom, koja ima većinu i u oba doma Kongresa, pokazuju i njegove izjave odmah nakon izbora. On je praktično rekao da neće obarati odluku Vrhovnog suda o gej brakovima i najavio da će imenovati prvog out gay ambasadora svoje države u Ujedinjenim nacijama, što je izazvalo negodovanje njegovih konzervativnih glasača.”

Međutim, iako nije izravno iskazivao mržnju spram LGBTI osoba, Boris se slaže da je njegova kampanja generalno bila ksenofobična: “Problem LGBT zajednice u Americi i čitavom svetu nisu toliko Trumpovi stavovi o tom pitanju, već njegova retorika o svim drugim pitanjima. On je u svojoj kampanji koristio vrlo ksenofobičnu, izolacionističku, rasističku, homofobnu retoriku, što je podstaklo i druge njegove konkurente iz Republikanske partije da se bukvalno takmiče sa njim. Tako je čitavo glasačko telo pomereno ka ekstremnoj desnici, što će imati ozbiljne posledice. Neposredno posle izbora povećano je nasilje nad pripadnicima manjina u SAD, a najnoviji incident je zabeležen u Memorijalnom parku Adam Yauch (nazvanom po pevaču grupe Beastie Boys, koji je bio Jevrejin, kao i preostala dva člana grupe). Park je išaran svastikama i parolama ‘Napred Tramp’. Ovakvo raspoloženje će se zasigurno preliti i na spoljnu politiku SAD-a. Takođe, vrlo je verovatno smanjenje sredstava koja su izdvajana za podršku LGBT pokretima širom sveta preko USAID-a i State Departmenta, što će ih dodatno oslabiti. Može se očekivati i ukidanje pojedinih političkih aktivnosti, kao što je npr. bio LGBT mesec ponosa, uredbe o ukidanju diskriminacije LGBT radnika u federalnoj administraciji, itd.”

O smanjenju sredstava, ali i o važnoj činjenici da će mizoginija i rasizam pogoditi najprije nebijelu populaciju, žene i transrodne osobe, govorila je direktorica Sarajevskog otvorenog centra Emina Bošnjak: “Teško je govoriti o Trumpovoj pobjedi i kako se će se ona odraziti na LGBTI prava u Americi i širom svijeta jer je on oko rijetko čega imao/ima jasno određenu politiku, a u međuvremenu postaje jasno da i ona obećanja najčešće izgovarana tokom kampanje neće biti nešto čega će se on držati. Trumpov rasizam i mizoginija, kao i izbor ljudi u njegov kabinet i njegovih najbližih savjetnika, potpuno zabrinjava jer se radi o opasnim ljudima koji te dvije najsramotnije i najgore ideologije žele pretočiti i zacementirati u američku društvenu stvarnost koja će biti paklena za manjine. S druge strane, više me ništa ne bi iznenadilo, i ne bi me začudilo da prava LGBTI osoba prežive konzervativne snage ukoliko ih one vide kao nešto što se odnosi na imućnije muškarce bijelce. Pri tome mislim (i nadam se) da se neće dovoditi u pitanje nivo postignutih prava, npr. bračna jednakost, ali da se zasigurno neće desiti neki značajan napredak, pogotovo u oblasti zaštite prava transrodnih osoba ili zaštite LGBTI osoba od diskriminacije u pružanju usluga dok je Trump na vlasti. U ovom slučaju, mislim da će u SAD-u žrtvena jagnjad biti muslimani/ke, Afroamerikanci/ke, Latinoamerikanci/ke, druge etničke i vjerske manjine, te da će se žrtvovati prava žena – u prvoj liniji reproduktivna i seksualna prava – u cijeloj priči of making America great again. Značajan udarac će doživjeti podrška pravima LGBTI osoba širom svijeta, pa i u BiH, jer je to bila jedna od istaknutih tački američke vanjske politike. Pod Trumpovom vlašću, SAD se ekonomski zatvara i mislim da će to zatvaranje pratiti izričito fokusiranje na unutrašnje probleme. Politika podrške unapređenju stanja LGBTI prava širom svijeta, kao i finansijska podrška u naredne četiri godine će se značajno smanjiti ili potpuno nestati.”

Iako mnoge prijetnje koje je Trump uputio u predizbornoj kampanji potpuno nestaju sada kada je izabran, to ne mijenja činjenicu da su u njemu identifikaciju dobili mnogi rasisti, seksisti i homofobi koji žele “osvetu” zbog porasta prava manjina u Americi, ali i drugdje u svijetu. Ostaje nam, kao što nam aktivisti/ce poručuju, snaga zajedništva i nada da je ovo posljednji trzaj ljutog bijelog muškarca.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!