U Njemačkoj tek 9,7 posto građana i građanki ima homofobne stavove

27. 11. 2016

njemacka_rainbowzasIzvor: Crol.hr
Foto: Wikimedia Commons

Prema redovitom istraživanju Zaklade Friedrich Ebert, inače bliske njemačkim socijaldemokratima, koja se bavi “desno-ekstremističkim stavovima u Njemačkoj”, homofobija se već godinama značajno smanjuje. Prema podacima objavljenim u studiji “Podijeljena sredina”, u Njemačkoj tek 9,7 posto građana i građanki ima homofobne stavove, što je preko 10 posto manje u odnosu na stanje iz godine 2005.

Istraživači Zaklade Friedrich Ebert procjenjuju u svojoj studiji, provedenoj u suradnji sa Sveučilištem Bielefeld, homofobne stavove na osnovi reakcije ispitanika na rečenice “Gadi mi se kad u javnosti vidim homoseksualce kako se ljube” i “Homoseksualnost je nemoralna”, a slaganje s time je izrazilo 9,7 posto ispitanih.

S druge strane, 73 posto ispitanih je izjavilo da se uopće ne slaže s tvrdnjom da su istospolni poljupci u javnosti gadljivi, dok je 81 posto odbacilo tvrdnju o homoseksualnosti kao nečemu nemoralnom. Samo je šest posto ispitanih reklo da se potpuno slaže s time da je homoseksualnost nemoralna.

Najviše onih koji se politički deklariraju kao desničari

Vrijedi primijetiti kako se negativni stavovi prema gej populaciji u Njemačkoj dramatično smanjuju: godine 2005. je u istraživanju Zaklade Friedrich Ebert 21,6 posto ispitanih imalo homofobne stavove, da bi se taj postotak svaki sljedeći put smanjivao, pa je 2011. u njemačkome društvu bilo 16 posto homofoba. Godine 2014. postotak je pao na 11,8, a ovogodišnji je rezultat najmanji otkako se uopće istražuju homofobni stavovi njemačkih građana i građanki.

Autori studije stoga zaključuju da se u njemačkom društvu “obezvrjeđivanje ljudi homoseksualne orijentacije sustavno smanjuje”, te konstatiraju da najviše homofobije ima među najstarijim ispitanicima muškog roda, te među najslabije obrazovanima.

Najviše je od tih 9,7 posto homofoba onih koji se politički deklariraju kao desničari, a zanimljivo je da homofoba ima više u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj nego na području nekadašnjeg DDR-a.

Cijelu studiju na njemačkom jeziku možete pronaći ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!