Revolucionarna drama SEDAM u novembru na turneji po BiH

24. 07. 2013

sedam-naslovna-slika-212x300

Sarajevski otvoreni centar najavljuje novi projekat

Sarajevski otvoreni centar ima čast najaviti scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame SEDAM bazirane na životnim pričama sedam aktivistkinja za ženska prava iz svih dijelova svijeta, koje će se, u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana, izvoditi u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, od 5 – 7. novembra 2013. godine.

Scensko čitanje dramskog teksta SEDAM inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Svako čitanje izvodi jedinstven ansambl glumaca_ica, političara_ki, studenata_kinja i aktivista_kinja, ansambl uspješnih i utjecajnih žena, a mi sa zadovoljstvom možemo reći da i naš bh. ansambl čini sedam sjajnih žena, koje ćemo Vam predstaviti u narednim tekstovima na našoj web stranici. Drama SEDAM do sada je izvedena u 19 zemalja, okupila je oko 15 hiljada ljudi, a ansambl su činile veoma poznate i usješne žene iz različitih sfera djelovanja, od kojih bi posebno istakli američku glumicu i višestruku oskarovku Meryl Streep, te bivšu američku državnu sekretarku Hillary Clinton.

Projekat SEDAM će, pored scenskog čitanja dramskog teksta SEDAM, obuhvatiti i popratne edukativne sadržaje koji će u fokusu imati borbu protiv nasilja nad ženama i borbu za zaštitu prava žena.

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

hillary.inez_.meryl_.Bivša američka državna sekretarka, Hillary Clinton, o projektu SEDAM je rekla: Ovo scensko čitanje snažno predstavlja transformativne načine na koje je sedam hrabrih žena unaprijedilo svoja društva – od izgradnje mira, preko borbe protiv korupcije, do borbe protiv nasilja nad ženama.

Dramski tekst potpisuju sedam autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Scensko čitanje SEDAM je kreirano u saradnji sa Vital Voices Globalnim partnerstvom. Njihova misija je da identifikuju, ulože i doprinesu vidljivosti izvanrednih žena širom svijeta oslobađajući njihov liderski potencijal, kako bi mijenjale živote i poticale na izgradnju mira i prosperiteta u svojim zajednicama.

Tokom 2013. godine, SEDAM će se čitati u šest balkanskih država: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija. Ovaj projekat će u Bosni i Hercegovini zajednički implementirati Ambasada Švedske, ljudskopravaška organizacija Civil Rights Defenders i Sarajevski otvoreni centar.

Više informacija možete pročitati na ovim linkovima: Dokumentarna drama SEDAM, Seven on tour, Facebook page

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!