Rozi izvještaj za 2015. godinu: Povećan broj kršenja ljudskih prava LGBTI osoba u BiH

02. 05. 2016

rozi_izvjestajIzvor: Diskriminacija.ba

Sarajevski otvoreni centar objavio je novi godišnji Rozi izvještaj koji donosi pregled stanja ljudskih prava LGBTI osoba u BiH za period od januara 2015. do kraja marta 2016. godine.

U odnosu na 2014., 2015. godina nije donijela značajnu promjenu za stanje ljudskih prava LGBTI osoba – broj dokumentovanih slučajeva diskriminacije i nasilja na osnovu seksualne orijentacije nije se smanjio, navodi se u izvještaju.

“Broj slučajeva kršenja ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih (LGBTI) osoba se povećao. Također se povećao broj LGBTI osoba koje su kontaktirale Sarajevski otvoreni centar u potrazi za pomoći pri traženju azila, promjeni oznake spola u dokumentima i u adekvatnoj psihološkoj podršci (što je posebno naglašeno u slučaju trans* osoba koje prolaze kroz tranziciju – prilagodbu spola).”

Kada je riječ o medijskom izvještavanju iz SOC-a navode da je došlo do nedovoljno snažnog napretka, što se ogleda u povećanju broja članaka koji na neutralan način predstavljaju LGBTI osobe i teme. Trend koji najviše zabrinjava jeste neadekvatno i sporo procesuiranje napada na LGBTI osobe, uglavnom u slučajevima u kojima one koriste pravo na javno okupljanje – slučaj Merlinka iz 2014. godine, te slučaj napada na posjetitelje/ice Art kina Kriterion.

Kao pozitivni primjeri navode se neki od poteza vlasti u našoj zemlji – u decembru 2015. godine Vlada Republike Srpske usvojila je Godišnji plan za implementaciju Gender akcionog plana (GAP) za 2016. godinu, koji, između ostalog, sadrži i specifične mjere za zaštitu prava LGBTI osoba. Nakon toga slijedi isti potez Vlade FBiH u martu 2016. godine.

“Ovo je prvi put da vlade u Bosni i Hercegovini uključuju prava LGBTI osoba u svoje akcione planove. I dok je pred nama da vidimo kako će spomenute mjere biti provedene u praksi, nadu u njihovo ostvarenje posebno održava partnerstvo između Sarajevskog otvorenog centra i institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova”, navodi se u izvještaju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!