Ru Paul's Drag Race: Kako je drag izbrisao podjelu na ”muško i žensko”

01. 06. 2020
Good luck and don't fuck it up! – odzvanjao je glas svake subote.
Dvanaest ili trinaest djevojaka se takmiče za krunu Kraljice! Ne, dvanaest ili trinaest momaka se takmiče! Ne, ovaj…. dvanaest ili trinaest gej muškarace se takmiče… Stani! Nije! Dvanaest ili trinaest trans-žena se takmiče. Nije ni to!
Dvanest ili trinaest DRAG KRALJICA takmiče se za krunu i titulu američke najbolje drag superzvijezde koja mora sadržavati sljedeće odlike: karizmu, posebnost, temperament i talent.
Piše: Dina Vilić

Počinjem ovaj tekst kao osoba koja ne pripada LGBTI zajednici, ali RuPaul's Drag Race me fascinirao koliko patrijarhalnih stereotipa i društvenih predrasuda o ljudima, pogotovo binarnu opoziciju muškarac-žena, ruši u nepovrat.

Ko je muško, a ko žensko, i kako to prepoznajemo, i ptice na grani grakću onu poznatu patrijarhalnu podjelu polova na društvenu konstrukciju roda – muški i ženski – prema kojem muškarci imaju jaču, muževniju strukturu tijela, dok su žene nježnije gađom! Muškarci ne vole da se šminkaju i pretjerano uređuju, njima je potrebno manje od 5 minuta da se srede za izlazak, njihove boje su tamnije i zagasitije, oni su grubi i agresivni, manje emotivni, teže zaplaču. Muškarci ne mogu biti nježni, ne znaju hodati u štiklama, muškarce ne zanima moda, muškarci ne razlikuju „ženske“ boje.

Godinu za godinom 12 do 13 kraljica prodefiluju u showu pokazujući neizmjeran talenat koristeći se tijelom, te gledamo ta tijela debela i mršava, visoka, niska, mišićava, mlohava, neka ispunjena tetovažama, neka plastikom, gruba, snažna, mekana, zaobljena, koščata, kako uspijevaju da se transformišu u „ženu“, da prenaglase sve patrijarhlano određene „ženske“ atribute. I to sve na 12 cm potpetica!

Sam projam „drag“ potiče još iz šekspirskog doba kada ženama nije bilo dozvoljeno da se bave glumom, te su ženske uloge u predstavama glumili muškarci. Od tog perioda drag je evoluirao, i danas je to umjetnički izraz, i za mnoge oslobađajući pokret, što Magnus Hastings kaže „Za mene, drag je oblik umjetnosti bez pravila“. Ono što je zadržao, bar u ovom showu, jeste da prenaglašava „ženske“ osobine i izgled za potrebe performansa i umjetnosti.

Nevjerovatnom preobrazbom, koja uključuje šminku i uobličene komade spužve, različite građe tijela pretvaraju se u pješčane satove, i brišu granice binarnog i društveno zadatog. „Muška“ tijela postaju „ženska“.

Iz zadatka u zadatak tokom showa, kraljice pokazuju nevjerovatan talenat na raznim poljima, od pisanja tekstova, pravljenja reklama, repanja, pjevanja, stand-up komedije, predsjedničkih kampanja, striptiza, košarke u štiklama, glume, plesa, i sve to naglašavajući, kako-to-amerikanci-kažu, svoju „žensku“ stranu. A onda dobiju mini-izazov da se predstave u macho izdanju. Bez šljokica, štikli, nakita i haljina, jedan po jedan, pred publiku izlaze muškarci u punom patrijarhalnom određenju tog društvenog pojma! Sva tijela mogu biti androgina!

Da nije lako razlikovati tijela u toj podjeli zanimljivo je gledati u jednom od tih mini-zadataka gdje su trebale, prema slici na kojoj se vidi dio tijela, pogoditi da li se radi o muškom ili ženskom tijelu (Mini-izazov iz šeste sezone, inače kontroverzan zbog naziva „Female or She-male“, odnosno spornog termina „she-male“ koji je trasnsfoban. Nakon skretanja pažnje na taj termin, izazov je naknadno izbačen iz emisije. Ja ga spominjem samo u kontekstu prepoznavanja „muškog“ i „ženskog“ dijela tijela.) Skoro da je bilo nemoguće pogoditi. Koljena, usne, noge, čelo, međunožje, grudi! Ko je tu „muško“, a ko „žensko“, i zašto bi to uopšte bilo bitno?

Ali, reći će dušebrižnici (homofobi??? transfobi???) tu se ipak radi o gej muškarcima i trans-ženama, to je ipak malo drugačije. „Pravi“ muškarci ne mogu biti tako ženstveni, tako „ženski“ lijepi, takva je transformacija kod njih nemoguće! A onda RuPaul dovede strejt muškarce na make-over kao jedan od zadataka koje drag kraljice moraju savladati. I pred našim očima macho strejt muškarci metamorfiraju u femice. Ide se čak i dalje, te jedan od sipn off-va serije, RuPaul's Secret Celebrity Drag Race, ugošćuje, između ostalih, strejt muškarce kao takmičare. Jedan posebno dirljiv trenutak je bio kada muškarac, poslije make-overa, prepoznaje svoju majku u sebi – potpuno je ličio na nju! Momenat je bio toliko emotivan da je i zaplakao na bini, pred svima, pogotovo što mu je majka preminula. I nije jedini. Pobjednik prve epizode, također strejt, zaplakao je nakon proglašenja kraljicom te epizode.

Bilo na bini, ili iza scene, drag kraljice podijele neku priču iz svog života. Nekad su to bolna iskustva, poput napuštanja od strane roditelja, ili bolest roditelja, nasilje koje su doživljavali u školi, ili od porodice, često su to priče o ponovnom ujedinjavanju sa najbližim, oprostu, razumijevanju, nekada o apsolutnom prihvatanju i neizmjernoj podršci. Vidimo ih potpuno ranjive, ogoljene, i u suzama.

I kakva je onda tačno to razlika među polovima, ili rodovima? Koje su to „muške“, a koje „ženske“ osobine? Ili poslovi, boje, uloge, odjeća? Biti nježna, emotivna, ambiciozna, agresivna, snalažljiva, lukava, uspješna, mudra, pričljiva, gruba, snažna, direktna, lažljiva, lukava, smotana, postojana, brižna, plašljiva, hladnokrvna, šutljiva, stidljiva, temperamentna, drčna, plačljiva, hrabra, strpljiva, iskrena, odlučna, senzualna, odana – odlike su svih ljudi, nisu rezervisane samo za muškarce ili samo za žene. Voljeti šminkati se, hodati na štiklama po pisti, vrtiti se u šljokičavoj haljini – nije „ženska“ stvar. Jer vidimo da mnogo muškaraca uživa radeći to. Postoje samo ljudske osobine, boje, poslovi, uloge, i naš individualni ukus za njih, koji nema nikakve veze sa polnim organima da bismo ih prema njima klasifikovali.

U ovom showu to se kristalo jasno može vidjeti.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!