SAD: Zabrana otpuštanja radnika_ca na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta

Radnici i radnice u Sjedinjenim Američkim Državama više neće moći biti otpušteni_e zbog svoje seksualne orijentacije. U iznenađujućoj odluci, Vrhovni sud presudio je da se član VII Zakona o građanskim pravima iz 1964., koji između ostalog zabranjuje i diskriminaciju pri zapošljavanju na temelju spola, odnosi i na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Odluka se proširuje na zaštitu LGBTIQ radnika_ca u mnogim državama u kojima su do sada mogli_e legalno dobiti otkaz ukoliko šefu_ici ne odgovara njihov rodni identitet ili seksualna orijentacija.

Odluka je donesena na osnovu slučajeva koje su podigle tri različite osobe. Gerald Bostok iz Georgije otpušten je s posla kao koordinator socijalnih usluga za djecu 2013. godine nakon što se pridružio gay ligi u softball-u. Donald Zarda otpušten je s posla skydiving instruktora u New Yorku 2010. godine nakon što se šalio o svojoj seksualnoj orijentaciji sa klijentom. I Aimee Stephens, direktorica pogrebnog društva u prigradskom Detroitu, otpuštena je nakon što je rekla svom šefu da će doći na posao kao žena. Od njih troje, samo je Bostok još živ.

Ova odluka je rijetka dobra vijest suda koji je pretežno republikanski. Očekivalo se da će novi sud odstupati od zaštite građanskih prava, glasačkih prava, prava žena, pa i LGBTIQ prava.

Odluka zasad nije ustavna, što znači da će je neki budući konzervativni Kongres ili sud lakše poništiti.

No, odluka će značajno utjecati na poboljšanje života LGBTIQ osoba u ruralnim područjima i državama gdje je diskriminacija ranije bila zakonska i gdje će poslodavci sada biti motivisani da izbjegavaju tužbe na osnovu Zakona o građanskim pravima, koje su skupe čak i kad ih se može dobiti. Za radnike i radnice ovo znači novo razdoblje veće slobode, veće sigurnosti i manje straha.

Izvor: Guardian

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!