Sedmi Montenegro Pride održat će se 21. septembra u Podgorici

19. 05. 2019

Izvor i foto: prcentar.me

Sedmi Montenegro Pride održat će se 21. septembra u Podgorici, a njime se poziva na ujedinjavanje naroda u zajedničkoj borbi za jednakost, pravdu i slobodu, saopštili su predstavnici Organizacionog odbora, navodeći da prava LGBTIQ osoba moraju biti prepoznata i poštovana.

Predstavnica Organizacionog odbora Montenegro Pridea 2019, Hana Konatar, je na pres konferenciji, koja je održana 17. maja, kazala da će Crna Gora ponosno u subotu, 21. septembra, u svoju historiju upisati i sedmi Montenegro Pride.

„Želim da vas sve pozdravim u ime Organizacionog odbora, koji je i ove godine okupio veliki broj nas lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, rodno varijantnih i kvir osoba koji smo, tradicionalno ponosni, zajedno sa našim prijateljima i prijateljicama, članovima i članicama naših porodica uveliko u pripremama sedme povorke ponosa“, kazala je Konatar u PR Centru.

Ove godine je, kako je navela, preko četrdeset osoba uzelo aktivno učešće u Organizacionom odboru.

„Još od marta pripremamo bogat program, koji ćemo organizovati tokom juna, mjeseca ponosa LGBTIQ osoba, kao i uoči samog Prajda, tokom Neđelje ponosa u septembru“, kazala je Konatar.

Predstavnik Organizacionog odbora Montenegro Pridea 2019, Nikola Ilić, rekao je da je 17. maj Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji je „za nas od posebne važnosti, jer je to dan na koji slavimo našu borbu protiv društvene opresije nad LGBTIQ osobama“.

Ilić je rekao da je mjesec borbe protiv homofobije i transfobije obilježen različitim aktivnostima i dešavanjima, kao što su prajdaonice, umjetničke radionice, filmske večeri i radionice za osnaživanje zajednice.

„Ove aktivnosti će se nastaviti i do kraja mjeseca, ali i tokom međunarnog mjeseca ponosa u junu, tako da pozivamo sve zainteresovane da ih posjete, a informacije o događajima možete naći na društvenim mrežama organizacija Kvir Montenegro, Asocijacija SPEKTRA i NVO Juventas“, rekao je Ilić.

Ove godine, kako je dodao, Organizacioni odbor priprema razne događaje uoči Neđelje ponosa, a planiran je, kako je dodao, veliki broj radionica, filmskih projekcija, performansa, izložbi, druženja i žurki.

„Trudimo se da aktivnosti budu pogodne za sve, za mlađe i starije, za sve pripadnike i pripadnice LGBTIQ zajednice, za njihove porodice i prijatelje, za naše partnere, saradnike i kolege. Novina ove godine je da ćemo šetati za svaki grad, realizujući mnogobrojne događaje van Podgorice. U pitanju je šest gradova i čekaju nas dani obojeni duginim bojama, a sve će biti krunisano najvećim Montenegro Prideom do sad”, istakao je Ilić.

Predstavnica Organizacionog odbora Montenegro Pridea 2019, Marija Jovanović, rekla je da će pedeset godina nakon organizovanja prvog prajda u svijetu, u Crnoj Gori biti organizovan sedmi za redom Montenegro Pride.

„Kao i prethodnih godina, ove godine ćemo temom komunicirati univerzalne vrijednosti za koje se zalažemo. Ljudska prava LGBTIQ osoba moraju biti prepoznata i poštovana u demokratskom društvu, kakvo naše teži da bude“, rekla je Jovanović.

Ovogodišnjim Prideom se, kako je rekla, poziva na ujedinjavanje naroda u zajedničkoj borbi za jednakost, pravdu i slobodu.

„Okupljamo zajednicu, koja se, i pored svih prepreka na koje nailazi, hrabro i odlučno drži zajedno u borbi za ravnopravan položaj u društvu, za pravo na partnerske odnose, koje zakon još uvijek ne prepoznaje, za pravo na slobodno kretanje, za pravo na sigurnost, na sreću“, istakla je Jovanović.

Ona je kazala da poslanici i poslanice u Skupštini Crne Gore imaju zadatak da podrže Zakon o životnom partnerstvu lica istog spola, čime će, kako smatra, pokazati da su spremni da ispune svoju ljudsku i moralnu obavezu da zaštite prava svih građana i građanki.

„U ovom slučaju to su osnovna ljudska prava LGBTIQ osoba. Na svima nama je da pokažemo da je podrška porodična vrijednost koja leži u korijenu naše kulture i da ona mora biti prisutna u svakoj borbi za društvenu ravnopravnost“, rekla je Jovanović.

Predstavnica Organizacionog odbora Montenegro Pridea 2019, Marica Vlahović, rekla je da su, uprkos blagom poboljšanju stanja u odnosu na prethodne godine, pripadnici i pripadnice LGBTIQ zajednice i dalje izloženi diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju.

„Nastojimo da se čojstvom borimo protiv nasilja, te su naši napori u ovom periodu usmjereni ka adekvatnom procesuiranju zločina iz mržnje. Ponosni smo na to što smo uspjeli da izgradimo jake servise podrške, kao što su pružanje besplatne pravne pomoći i savjetovanja za osobe sa iskustvom nasilja motivisanog homofobijom i/ili transfobijom“, rekla je Vlahović.

Za LGBTIQ zajednicu u ovom trenutku je, kako je rekla, najznačajnije usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog spola.

„Glasanje se još uvijek čeka, a mi vjerujemo da će predstavnici i predstavnice naroda u crnogorskom parlamentu prepoznati značaj ovog zakona. On obuhvata i reguliše prava i obaveze istopolnih partnera u vezi sa materijalnim izdržavanjem, zajedničkom imovinom, nasljeđivanjem i sistemom zdravstvene zaštite“, objasnila je Vlahović.

Kampanja uoči ovogodišnjeg Prajda će se, kako je rekla, između ostalog, fokusirati na istospolne zajednice i uticaj zakona na svakodnevni život svih osoba, koje žive, ili žele da zasnuju istospolnu zajednicu.

„Ukoliko zakon ne bude usvojen na ovoj sjednici skupštine, to će značajno ugroziti demokratske vrijednosti na kojima bi trebalo da se zasniva naše društvo. U tom slučaju, mi ćemo pokazati da ne ljubimo lance i nastavićemo da se jače i snažnije borimo za poštovanje naših ljudskih prava“, poručila je Vlahović.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!