Tajvan postao prva azijska država koja je ozakonila istospolni brak

20. 05. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: HRC / Twitter

Tajvanski parlament je u petak, 17. maja, izglasao povijesnu odluku kojom je ta zemlja prva u Aziji ozakonila istospolni brak.

Parlamentarci su raspravljali o tri različita prijedloga, a prošao je vladin, onaj najliberalniji, javlja BBC. Konzervativne protivnike istospolnog braka ta je odluka parlamenta razljutila jer su odbačena njihova dva prijedloga od kojih se ni u jednom ne spominje riječ “brak”, već samo fraze poput “istospolnih obiteljskih odnosa” ili “istospolnih zajednica”.

Vladin prijedlog jedini je sadržavao ograničena prava na posvajanje djece i izglasan je sa 66 glasova za, dok je 27 parlamentaraca bilo protiv. Zakon koji tek treba stupiti na snagu propisuje da istospolni brak mogu sklopiti samo tajvanski državljani ili se oni mogu vjenčati s partneri(ca)ma u čijim je zemljama istospolni brak također legalan.

Nadalje, posvajanje djece je moguće samo ako je jedan od partnera njihov biološki roditelj, dok zajedničko posvajanje nije dozvoljeno.

LGBT aktivisti zadovoljni su ovakvim razvojem događaja, no kažu da su pred njima daljnji napori u borbi za potpunu jednakost. Odluku je pred zgradom parlamenta, unatoč kiši, dočekalo i proslavilo više hiljada ljudi.

Inače, do ove je odluke došlo jer je 2017. godine tajvanski Ustavni sud donio odluku da istospolni parovi imaju pravo na ozakonjenje svojih zajednica i vladajućima dao rok od dvije godine da donesu odgovarajući zakon. Ta je presuda izazvala bijes konzervativnog dijela javnosti, a tajvanska je vlada bila prisiljena održati niz referenduma koji su pokazali da većina glasača smatra kako je brak zajednica muškarca i žene. Tamošnji su zakonodavci istospolni brak stoga odlučili regulirati posebnim zakonom.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!