SFF: Pozitivne reakcije na LGBT film SkaNdal

18. 08. 2014

DSC_0992 (Small)Danas je u Docu korneru održan razgovor sa ekipom albanskog dokumentarnog filma SkanDal. Docu korner Sarajevo Film Festivala je mjesto susreta na kojem se razgovara o dokumentarnim filmovima iz takmičarske selekcije. Ovaj film je doživio svoju svjetsku premijeru upravo na SFF-u. Film donosi zapanjujuću priču o tome kako je u Albaniji bilo moguće pokrenuti i razviti jedan društveni i politički pokret i uvesti ga u samo srce društva.

Režiser filma Elton Baxhaku, zajedno sa aktivistkinjom Xheni Karaj i aktivistom Kristijem Pinderijem, koji su učestvovali usnimanju filma, govorilo je o razlozima za snimanje jednog ovakvog filma, kao i o situaciji u Albaniji kada je u pitanju LGBT aktivizam.

Uspjeh produkcije ovog filma je ovisio od stranih donatora, jer kada govorimo o snimanju filma ove tematike, jedino se na njih možemo osloniti. Produkcijska scena u Albaniji je veoma loša, te su dvije LGBT organizacije LGBT Aleanca i ProLGBT pomogle u pronalasku donatora za ovaj film, izjavio je režiser Elton.

Xheni Karaj, aktivistkinja i protagonistica u filmu je na pitanje kakva je situacija sa pravima LGBT osoba danas u Albaniji u poređenju sa BiH rekla da smatra kako je generalno LGBT pokret svugdje sličan, i prolazi iste faze, ali da može reći da postoji razlika kada govorimo o postojanju ekstremističkih i religijskih skupina. Naime, u Albaniji ove grupe nemaju mnogo uticaja, dok je situacija u BiH i susjednim zemljama ipak drugračija.

Trenutno u Albaniji najveći problem s kojim se susreću su porodice i prihvaćanje LGBT osoba unutar porodice. Suočavaju se sa slučajevima odbacivanja LGBT osoba. Isto tako postoji mnogo fizičkog i psihičkog nasilja unutar porodica.

Kristi Pinderi je dodao da su najveće drame koje se odvijaju unutar porodice i najveći problem je ući u porodicu. To je najveći izazov s kojim se susrećemo.

Kad je riječ o radu sa intitucijama, Xheni je izjavila da imaju dobru saradnju, i da upravo sada zbog velikog broja slučajeva izbacivanja LGBT osoba iz njihovih porodica, zajedno sa Ministarstvom socijalne zaštite rade na otvaranju skloništa za LGBT osobe.

Postoje zakoni koji uključuju seksualnu orijentaciju, ali je još uvijek problem implementacija. Političari smatraju da je izglasavanjem nekog zakona njihov posao završen. Jako malo rade na implementaciji istih, izjavio je Kristi.

Ono što smatraju najvećim uspjehom kojeg su postigli nakon prikazivanja filma u Tirani jeste činjenica da su mnogi roditelji veoma pozitivno reagovali na film. Ideja im je bila da pokušaju objasniti opštoj javnosti šta je to LGBT aktivizam, i zašto je potreban.

Moja mama je plakala i rekla da mnogo bolje razumije zašto to radimo. Nije uopšte znala kako to izgleda i drago joj je što je pogledala film, rekao je Kristi.

Plan im je da nakon obilaska nekoliko festivala film prikažu na državnoj televiziji u Tirani, te se isto tako nadaju pozitivnim rekacijama, kako porodica LGBT osoba, tako i opšte javnosti.

Za veće fotografije kliknite na neke od njih.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!