Sjeverna Irska ozakonila istospolne brakove

Od februara, istospolni parovi u Sjevernoj Irskoj će moći da se vjenčaju, a brakovi sklopljeni u drugim državama bit će priznati. Istospolna partnerstva koja su već sklopljena, neće biti automatski prepoznata kao brakovi. Također, odsad će i heteroseksualni parovi u Sjevernoj Irskoj moći sklopiti partnerstvo.

Parlamentarni zastupnici/e su u julu 2019. godine podržali/e amandmane kojima se od vlade traži da promijeni zakone o pobačaju i prizna istospolne brakove u Sjevernoj Irskoj, a s obzirom da parovi moraju najaviti vjenčanje 28 dana prije, očekuje se da će se prvi istospolni parovi moći vjenčati već od Valentinova, 14. februara.

Istospolni brakovi su od 2014. godine ozakonjeni u Engleskoj, Škotskoj i Velsu. U novembru 2015. godine, prijedlo ovog zakona je po prvi put dobio većinu glasova u parlamentu, međutim Demokratska Unionistička stranka (DUP) blokirala je donošenje zakona korištenjem veta.

Izvor: BBC

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!