Homofobni zločini iz mržnje u ogromnom porastu u Velikoj Britaniji

Homofobni zločini počinjeni iz mržnje u posljednjih pet godina u Londonu su porasli za čak 55 posto pa kandidat konzervativaca za gradonačelnika Shaun Bailey traži hitnu promjenu kaznenog zakona kako bi se homofobni napadi oštrije sankcionirali. Bailey je tako homofobne napade stavio u središte predizborne kampanje za novog gradonačelnika Londona koji će se održati početkom maja ove godine.

Na razini cijele Engleske i Walesa stanje je još gore jer se u pet godina bilježi porast od čak 160 posto prijavljenih zločina iz mržnje zbog seksualne orijentacije. U istom razdoblju zločini iz mržnje prema transrodnim osobama su se učetverostručili – samo prošle godine prijavljeno je čak 2333 takvih slučajeva, izvještava BBC.

Aktivisti/kinje iz organizacije Stonewall upozoravaju i kako 81 posto LGBTQ+ osoba policiji uopšte ne prijavljuje napade. Kandidat konzervativaca za gradonačelnika Londona, Shaun Bailey, traži da se izmjenama zakona homofobni zločini iz mržnje izjednače s rasnim i vjerskim zločinima iz mržnje te da kazne za zločine iz mržnje budu daleko oštrije.

Stopa rasta prijavljenih homofobnih zločina do oktobra 2019. (Izvor: Londonska metropolitanska policija)

Optužuju Borisa Johnsona

“Previše Londončana/ki osjeća se nesigurno na našim ulicama”, naglašava Bailey i proziva aktualnog gradonačelnika Londona Sadiqa Khana da nije poduzeo ništa da se zaustavi val nasilja protiv pripadnika/ca LGBT zajednice.

Khanov glasnogovornik na to je poručio kako sumnjaju da će samo oštrije kažnjavanje riješiti problem rasizma i homofobije te da aktualna administracija ulaže šest milijuna funti u borbu protiv svih vrsta zločina iz mržnje.

Kandidatkinja zelenih za gradonačelnicu Londona Sian Berry pak za sve optužuje premijera Borisa Johnsona koji svojim “zapaljivim i nepromišljenim” izjavama ohrabruje rasiste i homofobe jer smatraju da se zbog zločina iz mržnje mogu nekažnjeno provući.

Berry podsjeća i kako zeleni već godinama traže izjednačavanje kazni za sve zločine iz mržnje. Isto poručuje i kandidatkinja liberalnih demokrata Siobhan Benita te teško optužuje premijera Johnsona za raspaljivanje homofobije u Velikoj Britaniji.

Izvor: BBC, CroL.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!