Postpraznični post o postu

15. 01. 2020

Piše Lamija Begagić

Postpraznični životni zaokreti ne biraju rod, rasu, klasu, nacionalnost, seksualnu orijentaciju.

Ne postoji osoba koja nakon prvih nekoliko dana januara sebi ili svijetu ne izgovori neku od sljedećih rečenica:

 • Od sutra ne pijem! (Aha. Važi).
 • Više ne jedem slatko! (Osim Nutellu, ona je anksiolitik, nije slatkiš)
 • Upisujem se u teretanu! (I ispisujem nakon 4 selfija uz heštegove #ludo#jako#volisebe#volisvojetijelo#grlpwr)
 • Ići ću ćešće roditeljima! („Kakva ti je to kosa? Opet si se udebljala. Sad ako se razvališ, teško ćeš to poslije skinut. Jesi još s onom alkoholičarkom? Znaš da je Fudo od tetke Zejne polubrat iz Kanade pravo slab?“ Ići ćeš ćešće roditeljima? Važi.)
 • Upisat ću se na neki kurs! (I ispisat se kad na naplatu dospije druga rata za prvi mjesec u kojem si propustila/o devet od dvanaest časova jer radiš do 17 što nikad nije 17 a kurs počinje u 17:30 što je uvijek 17:30)
 • Smanjit ću svoje online vrijeme! (Snimka ove preslatke mace koja pada s božićne jelke i spašava je i udomljava mama vučica natjerat će vam suze na oči. Klik!)
 • Bit ću bolja/i prema svojim ljubimcima! (Hajd molim te piški/kaki, minus hiljadu je, šetat ćemo na proljeće!)
 • Prestat ću dejtat toksične i emotivno nedostupne osobe bez obzira na rod, spol i rodni identitet (Aha. Važi. v. odrednicu Od sutra ne pijem!)

I tako dalje, i tako dalje, niz možete nastaviti i same/i, upisujući svoje ili rečenice prijateljica, prijatelja, komšija i rodbine.

Šta je to što nas tjera da par dana nakon što se Zemlja izvrtila oko Sunca i krenula opet na isto putovanje, donosimo odluke koje će dovesti u red naša kretanja oko vlastite ose? Predoziranje ićem i pićem ili gotovo erotska privlačnost tog prvog mjeseca u godini koji nas nužno asocira na početke i gotovo da je grijeh ne početi nešto iznova.

Mada su rezolucije i pojačani rad na sebi u vrijeme postprazničnog varenja i rezimiranja, kako rekosmo, univerzalne i zahvataju sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir, kod lezbejki i gejeva i ostalih pripadnica/ka svete Zajednice sve dobija i jednu, dakako, novu dimenziju:

 • Ukidam Grindr! (De samo provjeri onog lika tamo u ćošku, garant ga ima. Izbriso sam app. Instaliraj opet, to ti je 2 minute, pa opet obriši ako hoćeš!)
 • Ne prihvatam ključeve od njenog stana dok ne proslavimo barem prvu godišnjicu! (Mislim, što bezveze da stalno zvoniš kad možeš ući sama, a i da nekad možeš izvesti Flekicu, Belu, Todora i Brku kad ja nisam kući! #treptrep)
 • O sebi, svojoj orijentaciji i svojim emocija govorit ću bez straha, jasnije, glasnije, konkretnije! (Ljudi me gledaju drugačije jer sam toštojesam. Kako misliš toštojesi, pa šta si? Pa ono, znaš, ovoštojesam!)
 • Počet ću gledat filmove zajebane svjetske produkcije čak i ako u njima, tokom svih devedeset minuta, nijedna žena ne poljubi drugu ili se makar mističnoerotično ne zagleda u nju (Last search: New lesbian movies, LGBT movies on Netflix, The L Word new episodes, Best lesbian scenes in 2019)
 • Prestat ću se nervirati oko (auto)homofoba (Čekaj malo, ona ti to rekla?! Ona?! Pa ja sam mislila da je ona okej cura, mislim, druži se sa sve samim lecama. Mislim, zna li ona da !“#!““#%$“##$… A i vidi joj glave, realno!)

I tako dalje, i tako dalje, niz možete nastaviti i same/i, upisujući svoje ili rečenice svojih LBT prijateljica, ili GBT prijatelja, komšija, drugova i saboraca.

Sretna vam nova 2020. i ostanite toštojeste, da ste trebali biti išta drugo, bili biste to i u 2019. J

Cheers!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!