Škole i fakulteti u Hrvatskoj odsad moraju transrodnim osobama izdavati diplome s novim imenom

19. 06. 2018

Izvor: Telegram.hr

Transrodne osobe u Hrvatskoj će, prema novom naputku Ministarstva obrazovanja koje je upućeno školama i fakultetima, moći dobiti diplome s novim imenom ako su spol ili rodni identitet promijenile nakon završetka školovanja, prenosi N1. Iz ministarstva kažu da su upute odlučili poslati nakon upita više obrazovnih ustanova koje nisu bile sigurne kako postupiti te da su se pozvali na praksu Ustavnog suda.

“S obzirom na to da postoji nedvojbena zakonska obveza obrazovne ustanove da na zahtjev osobe koja je promijenila spol, odnosno odabrala život u drugom rodnom identitetu, izda svjedodžbu, odnosno diplomu s novim podacima, ali da nijednim propisom nije reguliran način postupanja prilikom izdavanja navedenih isprava, Ministarstvo je u suradnji s Ministarstvom uprave izradilo upute”, kažu iz ministarstva.

Slučaj FER-a koji je odbio promjenu

Ustavni sud se zadnji puta o ovom problemu oglasio u studenom prošle godine, kada su odgovorili na upit osobe koja studira na zagrebačkom FER-u. FER, naime, toj osobi nije htio izdati diplomu s novim imenom, iako je promjena spola upisana u matičnu knjigu rođenih. Fakultet se branio da za to nemaju zakonsku osnovu, a za pravo mu je dao i Upravni sud. Ustavni suci su se međutim pozvali na praksu Europskog suda za ljudska prava po kojoj pitanja rodnog identiteta pripadaju području osobnog života, koje je pod zaštitom hrvatskog Ustava.

“Poštovanje i pravna zaštita osobnog života nesporno zahtijevaju da svako ljudsko biće ima pravnu mogućnost utvrditi pojedinosti o svom identitetu”, izrekao je Ustavni sud. Međutim, ta odluka nije bila prva te vrste. Zagrebačkom PMF-u je također naloženo izdavanje diplome s novim imenom osobi koja je diplomu stekla kao muškarac, a kasnije promijenila spol. Temelj za postupak u oba slučaja bio je upis promjene spola u maticu rođenih, za koje je u Hrvatskoj bitno mišljenje nadležnog tijela u skladu s medicinskom dokumentacijom nadležnog liječnika.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!