Slovenska vlada podupire zakon o životnom partnerstvu

15. 03. 2016

slovenija_zastavaIzvor: Crol.hr
Foto: Twitter / SDLP LGBT+

Nakon što je krajem prošle godine referendumom srušen zakon o bračnoj jednakosti, slovenska vlada nije odustala od namjere proširenja prava za istospolne zajednice. Upravo stiže vijest kako je vlada Mire Cerara dala “zeleno svjetlo” prijedlogu zakona o životnom partnerstvu.

Slovenska vlada je prihvatila prijedlog zakona o životnom partnerstvu parlamentarnog zastupnika Janija Möderndorfera, prema kojem bi istospolni parovi ostvarivali sva prava iz bračne zajednice, osim onog na usvajanje djece i medicinski potpomognute oplodnje, piše Večer.

Möderndorfer, inače zastupnik Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, se nada kako bi se ovim zakonom ispravila nejednakost u pravima istospolnih parova, te da će to biti rješenje sve dok se u parlamentu ne izglasa novi zakon o punoj bračnoj jednakosti, nakon što je prvi takav prijedlog srušen na referendumu u decembru prošle godine.

Tadašnji prijedlog zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima srušen je na referendumu sa 63 posto glasova, međutim trećina birača u Sloveniji nije izišla na glasanje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!