Slovenski istospolni parovi će pred matičare od februara sljedeće godine

26. 07. 2016

ljubljanapride2016Izvor: Crol.hr
Foto: Ljubljana Pride / Facebook

Nakon trnovitog puta koji su do ozakonjenja svojih veza prošli slovenski istospolni parovi, do prvih sklapanja životnih partnerstava dijeli ih još sedam mjeseci.

Podsjetimo, Slovenija je u martu 2015. uvjerljivom većinom u parlamentu izglasala bračnu jednakost postavši 21. zemlja svijeta s potpuno izjednačenim bračnim pravima za heteroseksualne i istospolne parove. No, veselje nije dugo trajalo, jer je inicijativa “Za otroke gre” odmah krenula u prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se taj zakon poništio, dakako, pod egidom “zaštite djece”, između ostalog.

U tome su uspjeli, a podržao ih je Ustavni sud koji je odobrio održavanje referenduma i poništio odluku parlamenta, pa se u decembru iste godine 63 posto izišlih biračica i birača izjasnilo kako je protiv bračne jednakosti u Sloveniji.

Odbijen još jedan referendum

Međutim, u aprilu ove godine dogodio se novi obrat, kad je na dnevni red parlamenta došao Zakon o životnom partnerstvu koji je na koncu usvojen s 54 glasa “za” i 15 “protiv”. Oponenti su, očekivano, tvrdili kako je time “izigrana volja birača”, a podnijeli su i amandman kojim se državnim službenicima i matičarima trebao omogućiti priziv savjesti iz “osobnog, religioznog, filozofskog ili drugog opravdanog razloga”, on nije prihvaćen.

U međuvremenu je krenula inicijativa za još jedan referendum kojim se trebalo odlučivati o šest zakona, među kojima je bio i Zakon o životnom partnerstvu, no Ustavni je sud to odbio.

Zakon o životnom partnerstvu u Sloveniji stupio je na snagu 24. maja 2016, a počet će se primjenjivati od kraja februara 2017. On je identičan onom hrvatskom: istospolni parovi dobivaju sva prava iz braka, osim usvajanja djece i medicinski potpomognute oplodnje.

Odluku Ustavnog suda i konačan rasplet situacije pozdravila je slovenska LGBT udruga DIC Legebitra koja je u priopćenju za medije kazala kako taj zakon ne donosi potpunu jednakost, ali predstavlja korak prema većoj jednakosti za istospolne parove.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!