Slovenski parlamentarci odbili raspisati referendum o izmjenama i dopunama Zakona o braku

30. 03. 2015

slo_parlamentSlovenski zastupnici/e su u utorak, 24. marta, sa 53 glasa za i 21 glasom protiv odbili raspisati referendum o izmjenama i dopunama Zakona o braku i obiteljskim odnosima te time i zaustavili prikupljanje potpisa za takav referendum.

Podsjetimo, Slovenija je početkom ovog mjeseca odlukom parlamenta izjednačila sva prava istospolnih parova s heteroseksualnima.

Matej Tašner Vatovec iz Združene ljevice kazao je kako se uvođenjem bračne jednakosti eliminira neustavno stanje sustavne diskriminacije u području ljudskih prava, te da u parlamentu ne mogu učiniti ništa drugo nego zaključiti da je referendum ne treba dopustiti, javlja RTV Slo.

Podsjetimo, ubrzo nakon izglasavanja bračne jednakosti u Sloveniji, koalicija konzervativnih udruga “Za otroke gre” predala je u parlament peticiju s više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, dakako, uz golemu potporu Katoličke crkve.

Prikupljanje potpisa za referendum o braku otpočelo je u ponedjeljak, 23. marta, no odlukom parlamenta, koja je stigla dan kasnije, čitava je akcija zaustavljena.

Inicijatorima referenduma preostalo je jedino da se obrate Ustavnom sudu, što će i učiniti, a javnosti su se već obratili priopćenjem u kojem odluku parlamenta nazivaju “neustavnom i protuzakonitom”.

Izvor: CroL

Foto: abrasmedia.info

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!