Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista otvorilo prostorije u Banjaluci

29. 03. 2015

11071407_1009537549056862_3000111450437937568_nBanjalučko Udruženje Kvir Aktivista u petak je upriličilo otvaranje prostorija udruženja.

Otvaranju je prisustvovalo više od 50 osoba, te pored pripadnika zajednice i predstavnice međunarodnih institucija, medija i civilnog sektora.

“Tom prilikom su uručene zahvalnice velikom broju kako organizacija tako i indivudua koje su podržavale i podržavaju rad B.U.K.A-e. Program se sastojao od dvije izložbe ”Maske su za ormare” i ”Queer fashion” te nastupa DJ dua Psychos i DJ Djole (Euphoria Records, USA)”, kažu iz Udruženja.

„Maske su za ormar“: Izložba maski studentata Akademije likovnih umjetnosti Amine Šećić i Domagoja Dudjaka i fotografije autorice Lejle Huremović, koja je napravljena u cilju obilježavanja međunarodnog Coming out dana. Izložba “Maske su za ormar” sastoji se od maski smještenih u prostoru i fotografija osoba, intimnih zapisa o osjećaju prikrivanja svojih identiteta,pomoću kojih su posjetiteljice i posjetitelji izložbe mogli da osjete klaustrofobičnost skrivanja kroz audio zapise koje su čuli.

Autorica je izložbom željela da skrene pažnju na višeslojnu tjeskobu življenja pod maskom skrivanja sopstvene seksualnosti ili rodnih i spolnih identiteta. Koncept izložbe: Sarajevski otvoreni centar.

„Queer Fashion“: Revija/izložba nosivih komada odjeće s porukama o različitosti, ljubavi i toleranciji. Sadržaj poruka bio je okrenut ka LGBT+ populaciji te ukazuje na nekorektnost tradicionalno nametnutih rodnih uloga koje smo spremie rušiti. Koncept izložbe i dizajna: TANKA. Nekoliko komada odjeće bilo je na prodaju u cilju fundraisinga za trans osobu.

Ovom prilikom žele da se zahvale svima koji su prisustvovali, te Ambasadi Sjedinjenih Američkih država na podršci.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!