Smjernice za jednaku zaštitu za različitost – nastavak saradnje s policijom

11. 11. 2013

Naslovnica-prirucnika-za-policijuU okviru projekta Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba, koji implementira Fondacija Heinrich Böll, Ured za Bosnu i Hercegovinu zajedno s partnerskim organizacijama Fondacijom CURE i Sarajevskim otvorenim centrom, a čiji cilj je zagovaranje i zaštita prava jedne najviše od diskriminisanih i nevidljivih grupa u bh. društvu – lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba, objavljen je priručnik za policijske djelatnike_ce pod nazivom Jednaka zaštita za različitost. Priručnik o postupanju u slučaju kršenja ljudskih prava LGBT osoba za policijske djelatnike_ce.

Namjena ovog priručnika jeste da bude svojevrsni vodič policijskim službenicima_cama, kao prvoj i građanima najbližoj instanci zaštite ljudskih prava, u razumijevanju specifičnih problema sa kojima se LGBT osobe svakodnevno susreću, te u njihovoj daljnjoj senzibilizaciji prilikom postupanja s LGBT osobama žrtvama krivičnih djela.

Strah od autovanja (javnog otkrivanja njihove seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta), te reakcija okoline i samih službenika_ca državnih institucija najvećim dijelom su uzrok neprijavljivanja slučajeva diskriminacije i nasilja na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, te je ovaj priručnik zamišljen i kao jedan od koraka ka uspostavljanju čvrstog odnosa povjerenja između LGBT osoba i policijskih službenika_ca, i kao podrška policijskim službenicima_cama u njihovom kontinuiranom radu na zaštiti sigurnosti građana_ki BiH.

Ovaj priručnik će se uskoro naći i na web stranici MUP-a KS, a u narednom periodu ćemo podijeliti štampane primjerke onima kojima su i namjenjeni – policijskim djelatnicima_cama.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!