SOC traži istraživače_ice za dva istraživanja

Sarajevski otvoreni centar objavio je dva poziva za dostavljanje prijava u svrhu provođenja istraživanja, jedno o pravima interspolne djece u zdravstvenom sistemu, a drugo o socio-ekonomskom položaju LGBT osoba.

Unatoč usvajanju Zakona o zabrani diskriminacije (2009. godine) i usvajanju izmjena Zakona (2016. godine), LGBTI osobe su još uvijek diskriminisane u oblasti rada i zapošljavanja, što pokazuje i istraživanje koje je sproveo National Democracy Institute. Prema istraživanju, 36% LGBTI osoba je doživjelo neku vrstu diskriminacije na radnom mjestu ili prilikom zapošljavanja, a 30% ljudi je priznalo da bi prekinulo svaku vrstu komunikacije sa kolegom_icom ukoliko bi saznali da su drugačije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

”Kako bismo dobili kompletnu sliku o životu lezbejki, gej, biseksualnih, trans i interspolnih osoba, i doprinijeli njihovoj inkluziji i prihvatanju, neophodno je sprovesti istraživanje o socio-ekonomskom položaju LGBTI osoba o kojem trenutno ne postoje relevantni podaci. Oblasti koje će biti u fokusu istraživanja su položaj LGBTI osoba u obrazovnom sistemu, mogućnosti zapošljavanja na tržištu rada, socio-ekonomska pozadina, diskriminacija i drugi faktori koji ih ograničavaju u pronalasku stabilnog zaposlenja”, navodi se u pozivu za istraživanje o socio-ekonomskom položaju LGBT osoba.

Rok za dostavljanje prijava je 17. februar 2020. godine, a detalje poziva pogledajte ovdje.

Interspolne osobe se podvrgavaju medicinskim procedurama koje ostavljaju nepovratne fizičke i psihičke štetne posljedice, počev od doba novorođenčadi, i ove posljedice traju tijekom cijelog njihovog života. Mnoge ovakve procedure se rade s navodnim ciljem olakšavanja djeci „normalnog“ odrastanja i lakšeg integrisanja u društvo, pomažući im da se usklade odnosno uklope u određeni spol koji im je dodijeljen.

Cilj ovog istraživanja je uspostaviti informisanu saradnju sa vodećim zdravstvenim ustanovama – kliničkim centrima i bolnicama i njigovim stručnjacima_kinjama, dijeliti informacije i podići svijest i senzibilnost za probleme interspolnih osoba, kao i doprinijeti reviziji medicinskih klasifikacija (naprimjer, ukloniti zastarjele termine poput „hermafrodit“ i „pseudohermafrodit“).

Na linku pogledajte detalje poziva, koji traje do 14. februara.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!