Split Pride, 08.06.2013.

23. 05. 2013

images

Ovogodišnji treći po redu Split Pride održaće se u subotu 8. juna. Povorka kreće s Đardina, i prolazi ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom i Rivom sve do središnjeg dijela Rive (ispred konzulata Velike Britanije), gdje će se održati dvosatni Split Pride program. Nakon programa predviđen je povratak povorke u Đardin na odmor, druženje i zabavu. Organizatori Split Pridea 2013. godine su udruge Kontra i Iskorak, kao i novoosnovana splitska LGBT grupa R!špet.

Prvi Split Pride organizovan je 2011. godine, ali je isti i prekinut od strane organizatora nakon napada na učesnike Pridea i loše organizacije policije. Za razliku od 2011. godine, na dan Split Pridea 2012. godine splitski uži centar osvanuo je prepun policajaca. Mnogo bolja organizacija policije omogućila je da se, unatoč velikoj vrućini, Split Pride 2012. održi bez većih i bitnijih incidenata. Organizatori oba Split Pridea su bili lezbijska grupa Kontra, Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak i Domine – Udruga za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava.

Ovaj kratki intervju sa Draganom H., jednom od osoba koja je učestvovala i volontirala na prošlogodišnjem Split Prideu, kroz najavu nadolazećeg Pridea, pokazuje i njen lično-političko-emotivni odnos prema ovom važnom događaju za LGBT zajednicu.

Lgbt-prava.ba: Šta je za tebe Pride?

DH: Prije svega, Pride je za mene javni prosvjed. Prilika da pokažemo da smo mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, transgender i queer osobe tu, da ne idemo nikud i da ćemo zahtijevati svoja prava dok ih ne dobijemo. Ono što je važno naglasiti, a što mnogima nije jasno, je to da Pride jednostavno mora biti javni, mora biti izlazak na ulicu, jer da bismo uopće počeli tražiti prava, moramo biti vidljivi. Prava se ne mogu tražiti unutar „svoja četiri zida“. Osim te političke strane, Pride je i prilika da proslavimo sve što smo do sad postigli, da jače povežemo zajednicu i, na kraju krajeva, da se dobro zabavimo i budemo ponosni na to da ne pristajemo biti građani_ke drugog reda.

Lgbt-prava.ba: Od kud želja za volontiranjem na prethodnom Split Prideu?

DH: Ono što mi je bio okidač za uopće odlazak na moj prvi Pride, bilo je nasilje koje se desilo na prvom splitskom Prideu. Taj sam Pride, kao dosta nas, gledala iz sigurnosti svog doma, preko web-streaminga, i nakon svega što se desilo, osjećala sam se kao zadnja kukavica i bilo me stid. Nisam sebi više mogla dopustiti da se neki drugi ljudi, hrabri ljudi, bore i za moja prava i pri tome stradaju, dok ja sjedim kod kuće i uživam ta ista prava za koja su se oni izborili. Nakon toga sam samoj sebi rekla da i ja moram dati svoj dio, za tjedan dana otišla na Zagreb Pride 2011, a sljedeće godine, nakon što sam se preselila u Split, bilo je logično da ću se uključiti u organizaciju i djelovati tamo gdje jesam. Mislim da ništa ljude ne potiče na pozitivno djelovanje kao nepravda koja ih razljuti.

Lgbt-prava.ba: Kakvo je za tebe to bilo iskustvo?

DH: Zapravo predivno. Koliko god sam se bojala, jer Split ipak nije Zagreb, koliko god su rizici bili prisutni, bilo je jako lijepo. To je sad bio grad u kojem živim, što je nosilo određene rizike, i različite dojave danima prije Pridea (o skupinama koje će nas organizirano tražiti po gradu, o molotovljevim koktelima…) me jesu plašile, ali odustajanje jednostavno nije dolazilo u obzir. Bilo koji aktivizam za ljudska prava nosi određene rizike i ja sam bila spremna preuzeti ih. Bio je odličan osjećaj raditi transparente, redariti u povorci, obavljati potrebne poslove i znati da radiš pravu stvar, sa pravim ljudima, koja unapređuje ne samo položaj LGBT zajednice, nego i cijelo društvo.

Lgbt-prava.ba: Da li je, i u kolikoj mjeri, održavanja već dva Split Pridea uticalo na stav građana Splita o LGBT populaciji?

DH: Ne bih rekla da se mentalitet građana puno promijenio. Mislim da su 2 godine premalo vremena za takvo šta. Međutim, ono do čega su ovi Prideovi doveli je da se splitska LGBT zajednica probudila, osnažila i organizirala i da je pokazala da je tu, jednako pripada gradu kao i svi ostali i da ne pristaje više biti ugnjetavana. Tako su se počeli redovito održavati partyji (plesnjaQ), filmske večeri, sportska događanja, da bi se nedavno oformila i prva splitska udruga za LGBT prava – R!špet, koja će ove godine biti i jedna od organizatora Pridea, zajedno sa Iskorakom i Kontrom. Osamostaljenje splitske LGBT zajednice i jeste bio jedan od ciljeva organiziranja Prideova u Splitu, tako da je taj cilj skoro ispunjen. Osim toga, rekla bih da je održavanje Prideova pružilo priliku onim strejt ljudima u Splitu koji su za ljudsku ravnopravnost i kojima je dosta onoga u što se Split pretvorio da dignu svoj glas zajedno s nama, pa su tako uz mene u povorci marširale i strejt kolegice s mog fakulteta koje su željele pokazati da ne pristaju na to da se njihovi sugrađani_ke marginaliziraju. Zato mislim da je Split na pravom putu da za nekoliko (koliko god bude potrebno) godina postane tolerantan grad.

Lgbt-prava.ba: Šta očekuješ od ovogodišnjeg Split Pridea?

DH: Prije svega, da policija odradi posao onako kako treba. Nakon nasilja na prvom Prideu i loše organizacije od strane policije, na prošlom Prideu je procijenjeno da je bolje da dobar dio Rive bude prazan, kako bi se spriječilo potencijalno razbijanje glava. Ja se nadam da će ove godine situacija biti negdje između prethodne dvije, odnosno da će biti obezbijeđena sigurnost, ali i da nećemo biti izolirani od ostatka građana. Osim tih sigurnosnih stvari, nekoliko dana prije Pridea će biti i drugi krug lokalnih izbora i ja se nadam da će ove godine gradska vlast pružiti podršku Prideu (što do sad nije bio slučaj), te da ćemo dobiti gradonačelnika koji će se priključiti povorci. Također se nadam da će trenutna dešavanja u Hrvatskoj (odbacivanje zdravstvenog odgoja od strane Ustavnog suda, te skupljanje potpisa za referendum kojim bi se diskriminirale LGBT osobe) koja stvaraju homofobičnu klimu u javnosti, potaknuti veliki broj ljudi koji do sad nisu imali potrebu javno podržati borbu za jednakost da izađu s nama na ulice i pokažu kakvo društvo žele, te da se ne slažu sa diskriminacijom.

Razgovarao Dino T.

Poziv za volontere za Split Pride 2013. možete naći na sljedećem linku: http://www.gay.hr/forum/26684/poziv-volonterima-za-split-pride-2013

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!