Srbija: Prijavljeno 40 napada na LGBT osobe od 2012. do 2015. godine

29. 06. 2017

Izvor: GayEcho

U periodu od 2012. do 2015. godine policiji je prijavljeno 40 fizičkih napada na LGBT osobe u Srbiji, ali to nije realna slika zbog “sive statistike” prijavljivanja, rečeno je u Beogradu na predstavljanju izvještaja o ulozi policije u sprečavanju nasilja nad LGBT osobama.

Kako je navedeno u izveštaju, u tom periodu je prijavljeno 30 verbalnih napada na LGBT osobe, 20 izvršilaca je identifikovano, a na dalji rad tužilašvu je proslijeđeno 28 slučajeva. Među žrtvama je daleko veći broj žena – njih 51 u odnosu na devet muškaraca.

Istraživačica i autorka izvještaja udruženja “Da se zna” Aurelija Djan rekla je na konferenciji za novinare da je zvaničan broj prijavljenih slučajeva mali, dodajući da je taj broj u Švedskoj 433, a standard te države na daleko višem nivou.

Po njenim riječima, postoji “siva statistika” prijavljivanja slučajeva jer pripadnici LGBT populacije zbog nepovjerenja u institucije u velikom broju slučajeva ne prijavljuju nasilje.

Ona je ocijenila zabrinjavajućim što policija u slučajevima nasilja na pripdnike LGBT populacije ne uzima u obzir Član 54a Krivičnog zakonika kojim je definisano krivično djelo mržnje iz homofobije i transfobije, i da ne postoji spremnost da se prikupe dokazi u tim slučajevima.

Ofcir MUP-a za vezu sa LGBT populacijom Aleksandar Stojmenović rekao je da policija nije ta koja odmjerava kazne za krivično djelo prema pripadnicima LGBT populacije, već sud, i da je dosta urađeno kada je u pitanju edukacija pripadnika policije u radu sa tom osjetljivom grupom. Kako je podsjetio, u četiri grada u Srbiji postoje oficiri za vezu sa LGBT populacijom, koji bi trebalo da se preimenuju u oficre za vezu sa osjetljivim grupama, i najavio najesen razgovore sa civilnim sektorom o tome.

On je kazao da je to preimenovanje predviđeno obavezama MUP-a prema Akcionom planu za poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Učesnici konferencije zatražili su od Vlade Srbije da što prije usvoji Strategiju za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!