Šta je qSPORT?

27. 02. 2014

olosLgbt-prava.ba: Zbog čega je bilo potrebno da se LGBT osobe posebno organizuju kada je sport u pitanju? Je li važna seksualna orijentacija u sportu?

Leila: Prvo pitanje koje bih ja postavila je: ZAŠTO je seksualna orijentacija bitna kada je u pitanju sport? Odgovor je vrlo jednostavan, zato što još uvijek živimo PATRIJARHAT koji definiše pravila ponašanja za ove i za one, a sve mimo toga je nepostojeće. Ako je heteroseksualno ono što je pravilo, onda je sve što nije takvo, marginalizovano. Za sport, u suštini, nije bitna orjentacija, ali jeste za društveni kontekst u kome živimo i bavimo se sportom. qSport je alternativa patrijarhalnom sportu, alternativa nehumanim praksama koje ljudsko tijelo forsiraju do iznemoglosti, a “rashodovane” zvijezde šalje na smetljište istorije.

LGBT sobe imaju svoje ravnopravno mjesto u qSportu. Dakle, radi se o kreiranju prostora koji im omogućava da budu ono što jesu bez straha od osude okoline i bez nametnutih standarda “normalnosti”. Ne mogu reći da je to slučaj samo sa LGBT zajednicom, ali kao i većina manjinskih zajednica je rascjepkana i bori neke vlastite bitke. Uvijek nedostaju sitnice koje će ujediniti takve zajednice, motivisati ih da međusobno komuniciraju i udruže snage, te da se ne osjećaju usamljeno. Prostor koji otvara qSport je prostor u kome počinje dijalog.

Lgbt-prava.ba: Šta predstavlja i ima za cilj qSPORT?

Leila: Q stoji za queer, a qSport (skraćeno od queer sport) ima više queer dimenzija. Prvenstveno je queer jer odbija patrijarhalne postavke i negira nametnute podjele. Ohrabruje pojedince/ke da napreduju tako što će poboljšati svoje sportske rezultate, ali i tako što će svoj nivo vještine prilagoditi onima koji tek počinju. Na q sportskim terenima prvo smo solidarni/e, pa onda sve ostalo.

Jedna od osnovnih odlika konzumerističkog načina života je eksploatacija. Bilo da se radi o eksploataciji (potplaćene) radne snage, prirodnih bogatstava ili samog ljudskog tijela koji postaju sluge gomilanja kapitala, jako je bitno ukazati i na druge načine da preživimo i opstanemo. To je jedan od razloga zašto želimo razmišljati queer (čudno) i ne upadati u matrice koje nam nude lažnu sliku sreće i zadovoljstva. Smatramo da u sportu ima mjesta sve koji/e imaju dovoljno entuzijazma, i spremni/e su se prihvatiti lopte, reketa ili bilo kojeg drugog sportskog rekvizita. Sport u kome nisu bitni pobjednici/e, u kojem je akcenat na druženju, zdravlju i zalaganju u skladu sa mogućnostima je qSport.

Lgbt-prava.ba: Kako je došlo do organizovanja u Sarajevu?

Leila: Već duži vremenski period smo u kontaktu sa qSport ekipama iz Zagreba i Splita. Možemo slobodno reći da nam oni/e predstavljaju svojevrsne uzore i da od njih jako mnogo učimo. Iza njih je višegodišnje iskustvo u samoorganizovanju sportskih aktivnosti, ali i učešća na različitim sportskim turnirima namijenjenih LGBT osobama. Tako je i nastala ideja da se samoorganizujemo u Sarajevu. Sve sportske discipline koje su dostupne rezultat su volonterskog angažmana. Troškovi iznajmljivanja terena dijelom su pokriveni od EGLSF (The European Gay & Lesbian Sport Federation) http://www.eglsf.info/welcome.php i zahvaljujući njima imamo besplatno plivanje i kuglanje.

Ovo su koraci koji su doveli qSport u Sarajevo, a već su osobe iz Sarajeva i BiH učestvovale na turnirima, sada samo nastavljamo spremnije i organizovanije 😉

Lgbt-prava.ba: Koje će aktivnosti, za početak, uključivati qSPORT?

Leila: Za sada su dostupne slijedeće aktivnosti: odbojka, ples, kuglanje, plivanje, pleninarenje, stretching/yoga i biciklizam. Dobrodošle/i su sve/i kojima je stalo do zdravog načina života i kojima ne smeta dobro druženje, ravnopravnost, sreća…

Lgbt-prava.ba: Kome se mogu obratiti zainteresovani_e?

Leila: Zainteresovani/e nam se mogu obratiti putem maila: qsport.sarajevo@gmail.com, a više informacija dostupno je na našem blogu: http://qsportsarajevo.wordpress.com i FB pageu: https://www.facebook.com/pages/Q-SPORT-Sarajevo/233131436861163
Vidimo se!

Razgovarala Lejla Huremović

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!