Starije LGBT osobe u brakovima sretnije su i zdravije

22. 04. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: @Age_Pride/Twitter

Istraživanja o povezanosti sreće i općeg zdravstvenog stanja s bračnim statusom već su uobičajena kad su posrijedi heteroseksualni parovi, a Studijski centar socijalnog rada pri Sveučilištu u Washingtonu među prvima je istražio potencijalne prednosti brakova LGBT parova.

Riječ je o dijelu nacionalne longitudinalne studije s reprezentativnim uzorkom starijih LGBT osoba, “Aging with Pride: National Health, Aging, Sexuality/Gender Study”, koja se bavi utjecajem povijesnih, okolišnih, psiholoških, bihevioralnih, društvenih i bioloških faktora na zdravlje, starenje i kvalitetu života.

Rezultati pokazuju kako su vjenčane LGBT osobe koje su sudjelovale u istraživanju fizički i mentalno zdravije, uživaju veći društvenu podršku i boljeg su financijskog stanja od njihovih nevjenčanih vršnjaka i vršnjakinja, javlja Eurekalert.

Osjetno veći broj brakova nakon odluke Vrhovnog suda

U istraživanju je sudjelovalo više od 1800 LGBT osoba u dobi od 50 godina i više, a ono je provedeno godine 2014. (ali je objavljeno nedavno), u američkim državama u kojima su istospolni brakovi već bili ozakonjeni.

Četvrtina ispitanih bila je u braku, jednako toliko u stalnoj vezi, a polovina ljudi nije imala partnera ili partnericu. Vjenčani ispitanici proveli su zajedno prosječno 23 godine, a oni u stalnoj vezi oko 16 godina.

Broj LGBT osoba koje su stupile u brakove osjetno se povećao nakon što je Vrhovni sud 2015. godine ozakonio bračnu jednakost u svim američkim državama. Tako je Gallupovo istraživanje iz 2016, pokazalo kako je 49 posto gej parova koji žive zajedno u braku, dok ih je prije sudske odluke bilo 38 posto.

Među sudionicima je u braku bilo više žena nego muškaraca. Pokazalo se kako su, općenito, ispitanici i ispitanice u stabilnim vezama ili brakovima boljeg zdravlja, dok su vjenčani parovi u socijalnim i financijskim aspektima pokazali još bolje rezultate.

Samci i samice i dalje bez mehanizama pravne zaštite

Razlog tome, dakako, može biti u tomu što brak sa sobom donosi prednosti poput poreznih olakšica, nasljednih i ostalih prava koji su donedavno bili rezervirani samo za heteroseksualne parove.

To ipak ne znači da je baš svaki LGBT par odlučio stati pred matičara.

Voditeljica studije Jayn Goldsen smatra kako brak za brojne starije LGBT osobe može predstavljati poteškoću. Naime, LGBT seniori i seniorke dobar su dio života proveli tako da su zbog zakona i društvene isključenosti morali biti “u ormaru”, a oni u dugogodišnjim vezama pravno su uredili odnose na druge načine tako da ne osjećaju da im je brak potreban ili pak ne žele biti dijelom tradicionalno heteroseksualne institucije.

Istodobno, starije LGBT osobe koje nisu u vezama/brakovima nemaju koristi od bračne jednakosti jer su pravni mehanizmi koji bi ih trebali štititi slabiji, kazala je Goldsen i dodala kako je razlog tome što na federalnoj razini još nema jedinstvenih zakona koji bi sprečavali diskriminaciju u, primjerice, područjima zapošljavanja, stanovanja i slično.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!